Uw erkende vastgoed makelaar en uw partner voor alle werkzaamheden aan uw huis, voor investeringen en vakantie in zuidelijk Transdanubië, de zonnige thermaal- en vakantiestreek van Hongarije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

 

Klik op een foto om deze foto groter te zien

Baranya - Hongaars Zuiden

Das Komitat Baranya
Waaraan denken wij bij het begrip "zuiden"? Aan zon, warmte en mediterrane landschappen, wijn of vakantie. Hieraan zouden wij ook bij het Zuiden van Hongarije denken. Het meest zuidelijke komitat van Hongarije beschikt over buitengewone aantrekkelijkheid en is bovendien van het massatoerisme verregaand gespaard gebleven. Rustzoekers vindt men in the thermale badplaatsen, in het Mecsekgebergte en in de historische steden. Economisch domineert de landbouw, terwijl ook de elektrotechnische Het komitat Baranyaindustrie een niet te onderschatten invloed heeft. De Baranya deelt het lot van haar buurregio´s. Ook zij is vandaar een levende veelvolken regio met een culturele veelvoud. In het oosten rijt een klein stukje van de Baranya tot achter de  Donau , daar bevindt zich de overgang naar de grote Hongaarse vlakte. In het Noorden en Westen sluiten de komitate Tolna en Somogy aan. In deze streek gaat de typische hevellandschap van Zuidwest Hongarije over in een middengebergte, het landschappelijk bijzonder interessante Mecsekgebergte . Vondsten van prehistorische tijden, restanten van de ooit bloeiende Romeinse cultuur, christelijke kerken en kloosters, burgen en kastelen en niet op de laatste plaats moskeen en minaretten uit de Turkse periode, bieden de kunstkenner evengoed als de talrijke musea lonende doelen. Landschappelijk wordt de grensregio naar Kroatië gevormd door de rivier Drava .

Pécs

In het centrum van Pécs is de hoofdstad van het komitat, reeds in Romeinse tijden een belangrijk verkeersknooppunt en onder de naam Sopianiae hoofdstad van de provincie Valeria. De stad ligt in een wijd daal aan de zuidelijke hangen van het Mecsekgebergte. 1367 werd in de stad de eerste universiteit van Hongarije gesticht. De De moskee aan de centrale plaats van universiteit van koning Lajos de Grote is ook vandaag heel aantrekkelijk, 20.000 studenten zijn hier geimmatriculeerd. Tot op de dag van vandaag zijn stenen overblijfselen uit de Turkse periode bewaard, zo staat op de centrale plaats van de stad geen kerk, maar een moskee. De kathedraal staat echter een stuk afzijds van het centrum. De oorspronkelijk Romaanse Petruskerk uit de 11e en 12e eeuw beschikt over drie kerkschepen met niet minder dan vier torens en een middeleeuwse crypt. Ook al werd de kathedraal meerdere malen ingrijpend verbouwd  Het theater van de basiliek zeker een bezoek waard. In de directe omgeving bevindt zich een stukje World Heritage: de uit de vroege christelijke afkomstige graafplaats is een voor Europa eenmalig monument uit de 4e en 5e eeuw. De basiliek De gehele binnenstad bestaat uit opvallend goed gerenoveerde historische gebouwen en nodigt uit te her en der een terrasje te pikken. De oude stad het haar bezienswaardigheden en haar schilderachtige plekjes biedt steeds opnieuw nieuwe inblikken. Het porseleinmuseum Zsolnay bemiddelt een goede indruk over de tegenwoordige en historische producten van de in Pécs gezetelde porseleinmanufactuur. Ook de exposities van schilderijen zijn noemenswaard, de schilders Victor Vasarely en Tivadar Csontváry Kosztka worden bij voorbeeld permanent getoond. Alle culturele bezienswaardigheden hier op te noemen is aan deze plek niet mogelijk, want nergens buiten Boedapest bevinden zich zo vele Hongaarse kunstverzamelingen als in deze stad.

Szigetvár en het Zselic

Nog een gewoon gezicht Westelijk van Pécs bevindt zich de oude grensvesting Szigetvár. Ook al zijn er maar wijnige overgebleven bevestigingen van de machtige burg te bezichtigen staat iedere bezoeker onder de indruk van deze middeleeuwse baksteenbouw. Niet ver van de ruďne bevindt zich een bezienswaardig historisch stadscentrum. Szigetvár beschikt vandaag ook over een thermaalbad, in het desbetreffénde hoofdstuk worden bad en stad uitgebreid beschreven. In het Noorden van de stad sluit zich het Zselic aan, een natuurlijke streek aan de grens naar Somogy en is ook daar beschreven. Dat ondoordringbare natuurgebied was vroeger - net zo als de stad Szigetvár - in Somogy, maar kwam bij een herindeling aan de Baranya.

Mecsekgebergte

Als men van het Mecsekgebergte praat, dandenkt men direct aan de meren van Orfű. Terecht en teonrecht. Natuurlijk zijn de meren schilderachtig gelegen, hebben mooie stranden en vele sportgelegenheden. Het aan het oostelijk oever gelegen molenmuseum is een bezoek waard. Passend bij de waterrijkeomgeving vindt men hier natuurlijk De thermale badplaats Magyarhertelend een watermolen, maar ook een door paarden aangedreven trekmolen, een molenaarshuis enz. Alle werkzaamheden van het oude ambacht zijn levensecht gepresenteerd, hier wordt nog steeds bloem gemalen en brood gebakken, de producten ken de bezoeker ook in het museum kopen. Maar Orfű is verreweg niet de enige interessante plaats van dit middengebergte. In het kleine dorp Abliget is de druipsteengrot een bijzondere bezienswaardigheid, de grot is het grootste ondergrondse druipsteen labyrint van geheel Transdanubië. Langs een ondergrondse beek loopt men 500 meter de berg in. Voor de ingang van de grot bestaat de mogelijkheid op een door de grottenbeek gespijsd meertje met de boot te varen. Met Magyarhertelend bevindt zich ook een uitstekend geneeskundig bad aan de hellingen van het Mecsekgebergte. Voor details over de thermale badplaatsen in Zuidtransdanubië verwijzen wij op onze informatie over thermale badplaatsen.  De Zengő is de hoogste berg van het Mecsek en gelijktijdig de hoogste punt van de gehele streek tussen Balatonmeer en Drava. Rond om zijn hangen vinden wij een reeks van interessante vakantieplaatsen. Zengővárkony is een centrum van de dorpscultuur. In het dorpsmuseum zijn onder meer een functionerende weverij en een tentoonstelling van versierde eieren van alle soorten te vinden. Naast de nederzetting staat een bos van maroni, In de bossen van Ki waarin de filmer Pál Rockenbauer begraven is. Aan de zuidelijke hangen van de Zengő ligt Pécsvárad. De nederzetting is als stichting van de heilige koning Stefan, de eerste koning van Hongarije, een beduidend centrum van de organisatie van de jonge staat. In het oude slot is vandaag een bezienswaard museum ondergebracht, echter fungeert het vandaag ook als hotel. Aan de noordelijke hangen van de Zengő ligt Püspökszentlászló in eenklein en afgelegen valleitje. Hier vinden wij een arboretum, waarin machtige bomen en tal van beschermde en exotische planten groeien. Het naburige Kisújbánya werd van Duitse immigranten bezedeld, hier bloeide vooral het ambacht van de glasblazers. De oorspronkelijke bevolking heeft het dorp echter verlaten, de huizen worden gebruikt als vakantiewoningen en het gezicht van het dorp word uitstekend bewaard. In het Oosten van het gebergte ligt Mecseknádasd en biedt met de ruines van twee middeleeuwse burgen een terugblik in de geschiedenis. De Rékaburg is als geboorteplaats van de heilige Margriet van Schotland beroemd geworden. Binnen de Romaans - Gotische Sint Stefan Kapel van de 13e eeuw kan men Gotische wandschilderijen bewonderen.

Informatie over het noordwestelijke - in Tolna gelegenen - gedeelte van het Mecsek vindt u hier .

Villány

De streek Villány is onafscheidelijk verbonden met de wijn met dezelfde naam, die goed is voor een van de beste wijnen die in Hongarije aangebouwd worden. Niet voor niets werd hier de eerste wijnroute van het land geopend. Het voorjaar begint hier eerder dan elders en maakt snel plaats voor een lange zomer. De grond is uitstekend geschikt voor de wijnbouw en leveren zware wijnen met een vol bouquet. Naast de klassieke Blauwe Portugees, in Hongarije Kékporto genoemd, groeien hier ondertussen ook Merlot, Een rij van wijnkelders Vaten Cabernet Sauvignon en Pinot Noir. Het hoogtepunt van elk wijnjaar is het roodwijnfestival van Villány tijdens het eerste weekeinde in de maand Oktober. Hier vinden dan optochten van de drie in de Baranya levenden etnische groepen plaats, vergezeld door delegaties vanuit het naburige Kroatië. Behalve door zijn wijn beďndrukt de omgeving ook door haar landschappelijke en cultuurhistorische aantrekkelijkheid. Iedere reiziger zal de lange rij van dicht aan dicht gebouwde wijnkelders in het zachtaardige landschap bij Palkonya in herinnering blijven, net zoals de diepe kelders van Villánykövesd. Ook een van de meest beduidende monumenten van heel Hongarije is in deze streek te vinden. Op een steile rots van het Villány verrijst de burg van Siklós. Lapidarium, expositie van keramiek en de kerker van de burg zijn te bezichtigen, van bijzonder interesse zijn ook de rotsnissen, die tijdens de vroege Renaissance werden opgericht. In de directe omgeving van het Villány is ook het meest bezochte thermale bad van de Baranya te vinden, Harkány. De aspecten van een kuur in Harkány zijn in het hoofdstuk over de thermale badplaatsen beschreven.

Ormánság

Een kerk in de Baranya Een typische kamer uit de Baranya in een streekmuseum
Tussen de steden Siklós en Sellye vinden wij het vlakke landschap, het Ormánság, met slechts enkele wijnige hoogtes langs de rivier Drava. Hier vinden wij een van de laatste in Europa zo zeldzame plekken waar de rivieren niet gekanaliseerd zijn. Vandaar word en werd de streek vaak overstroomd, wat de bewoners daartoe bracht hun nederzettingen op de hoger gelegen plaatsen te bouwen, deze in het Hongaars "ormok" genoemde heuveltjes hebben de regio Ormánság de naam gegeven. Het landschap nodigt uit te voet, per fiets of op de rug van een paard ontdekt te worden. De kerke van Adorjás of Drávaiványi, Kórós en Kovácshida zijn gekenmerkt door hun beschilderde houten lijstenplafonds. In Sellye zou men niet slechts het Ormáság Museum, maar ook het arboretum moeten bezoeken.

Duna - Drava

An der Drau Ein Otter im Nationalpark Duna-DravaAan de DravaEen otter in het nationale park Duna-DravaBij de meest waardevolle natuurgebieden van de streek behoren in eerste instantie de verdronken bossen van de twee grote rivieren, waarin vele zeldzaam geworden planten- en diersoorten te vinden zijn. 1996 werd de Donau-Drava-Nationaalpark op een oppervlak van 50.000 hectare gesticht en dient vooral de bewaring van de rivierarmen, verdronken bossen en moerassen. Bijzonder een bezoek waard is het natuurlijke oever van de Drava. Langs de meanders bevindt zich vandaag een refugium van zeldzame plantensoorten, bij voorbeeld is hier de oerjenever bewaard gebleven. De koloniën van de oeverzwaluw Zonsondergang aan de Donau aan de plaatselijk steile oevers van de Drava maken een bijzondere indruk op de toeristen. Het gebied vormt een van de meest veelvoudige biotopen voor roofvogels op ons continent. Zelfs giervalk en Zeearend zijn hier te vinden. Ook edel- en damhert, otter of bever kunnen hier worden ontdekt. Een soortgelijke landschapsvorm biedt de een de Donau gelegen part van het Nationaal park Duna-Drava. In de oorspronkelijke bossen langs de stroom en zijn dode armen leven tal van zeldzame, beschermde vogelsoorten, men vindt hier bij voorbeeld ijsvogels, ooievaren en reigers.

Mohács

De gedenkplaats Satorhely bij Mo Hier eindigde het middeleeuwse Hongarije op het slachtveld, toen het leger onder leiding van koning Lajos II 1526 van de Turkse aanvallers volledig vernietigd werd.  Optocht tijdens de Bu Tot Bu op de dag van vandaag een trauma van de gehele natie. Hieraan herinnert een gedenkplaats in het Zuiden van de stad. De hier opgerichte kerk is als symbool van de eenheid van Zusammenhalts opgericht op aarde uit geheel Hongarije. Uit allen hoffen van de komitatshuizen, uit 52 steden en uit 3000 gemeentes is elke keer één kilogram aarde hier heen gebracht. Ook in de tradities is de bezetting present gebleven, in het carnaval is de "Turkenschrik" een vast bestanddeel. Waar elders de winter wordt uitgedreven, hebben de inwoners van Mohacs uitdrijving van de Turken tot doel gezet.
 
       
Hongarije   geschiedenis   beroemde Hongaren   thermale baden
       
Balatonmeer   Baranya  Somogy   Tolna
        
keuken   wijn     
       

 

 

Magyar Kúria Real Estate Limited met kantoor in Várong, in de buurt van het thermaalbad Igal in Hongarije, is niet uitsluitend erkend makelaarskantoor, maar ziet zichzelf vooral ook als servicebedrijf rondom het onderwerp vastgoed, wees het gebruikt of voor het nieuw bouwen van uw woning, op uw eigen bouwgrond of een door ons bemiddeld grondstuk, als vakantiehuis, net zo als voor woondoeleinden. Behalve een huis in de toeristische centra, zoals bij voorbeeld Siófok aan het Balatonmeer kunnen wij u uw eigen boerderij in voor het dorpstoerisme interessante plaatsen aanbieden, net zo als een stadswoning in Kaposvár, Pécs of andere steden. Wij helpen u bij uw kuur of vakantie en ook als u wilt investeren tussen Balaton en Drava, wij werken voor u in de komitaten Somogy, Tolna en Baranya. Voor alle vragen kunt u contact opnemen met onze klantendienst.