Uw erkende vastgoed makelaar en uw partner voor alle werkzaamheden aan uw huis, voor investeringen en vakantie in zuidelijk Transdanubië, de zonnige thermaal- en vakantiestreek van Hongarije
                 
   
   
Klik op een foto om de foto groter te zien
 
Zuidtransdanubië - het land van de hete bronnen. Hier zoeken elk jaar ontelbare mensen verzachting van hun lijden - maar ook steeds vaker heel gewoon afstand van het dagelijkse leven.

Hongarije heeft een rijke geschiedenis thermale bronnen te gebruiken. Het water kan reeds in een vrij kleine diepte worden gewonnen en was daarom reeds vroeg in geschiedenis beschikbaar. In dit verband zijn de Hongaarse baden bijzonder in Europa. Al voor duizenden van jaren gebruikten mensen van alle culturen - zeker niet zonder aanvankelijk wantrouwen - de warme bronnen voor hun welzijn. De oude Romeinen zijn een eerste voorbeeld voor de badencultuur, een onontbeerlijke component van de antieke geneeskunde. Nadat vele manieren van behandeling door de eeuwen heen werden ontwikkeld en daarna werden verwezen in het rijk der fabelen was en bleef de balneotherapie een erkende behandelmethode. De soort van kuren die vandaag gebruikelijk is werd in de 18e eeuw uitgevonden. In die tijd werden ook de eerste kuuroorden in Hongarije ontsloten. In deze periode waren thermale kuren vooral een ding van sociale bovenlaag. Van de ontwikkeling van het massatoerisme in het verleden de eeuw tot aan kuren voor iedereen was het een slechts kleine stap. Was het eerst de oudere en zieke medemens die de therapeutische baden bezocht, zo zijn het in de laatste misschien tien jaar steeds meer jonge WestEuropeanen - die onder de invloed van de opkomende wellnesscultuur op de smaak zijn gekomen - en die snel de positieve invloeden op de gezondheid op hun eigen lichaam hebben ervaren. Maar in Hongarije is reeds sinds een lange tijd een qua leeftijd zeer gemengd publiek in de baden aanwezig, maar hier ligt letterlijk niets dichterbij dan een thermale bad. In Hongarije vindt men meer dan 100 thermale bronnen en men kan in ongeveer 400 inrichtingen gebruik hiervan maken. Regelmatig worden nieuwe bronnen ontsloten en nieuwe kuuroorden geopend. Elke dag komen meer dan 350.000 kubieke meter van het natuurlijke geneesmiddel aan het daglicht. 
De thermalbaden in zuidelijk Transdanubië

De thermale baden in Zuidtransdanubië

Belangrijk: alle hier gepresenteerde informatie wordt met grootst mogelijke zorg verzameld. Wij kunnen echter geen enkele garantie voor de juistheid van de hier genoemde gegevens overnemen. Alle aspecten van uw gezondheid zou u heel zeker met de arts van uw vertrouwen moeten bespreken.

Voor alle thermale baden is zo veel aanvullende informatie genoemd als ons ter beschikking gesteld werd. Overal leiden de volgende pictogrammen tot meer informatie:

openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties
wateranalyse wateranalyse
terug naar het overzicht terug naar het overzicht

De meest belangrijke thermale baden in het zuiden van Transdanubië:

Babócsa
Bikal
Csisztapuszta
Csokonyavisonta
Gunaras (Dombóvár)
Hárkany
Hévíz
Igal
Kaposvár
Magyarhertelend
Marcali
Nagyatád
Nagybajom
Sellye
Sikonda
Siófok
Szigetvár
Szulok
Tamási
Zalakaros

Zoekt u verdere informatie m.b.t. kuren?

verklarende woordenlijst
indicaties en contra-indicaties
werkwijze

Babócsa

Het thermale bad

thermaal bad In kalme en stille afgescheidenheid ligt in een park dat als beschermd natuurgebied is uitgewezen het thermale bad Babócsa. In de zomermaanden kan men het buitenbad gebruiken, het overkapte bassin staat rond het jaar ter beschikking. Het water is uitstekend geschikt voor de behandeling van en gynaecologische ziekten en reumatische klachten, van ziekte gewrichten en het ruggengraat net als voor het helen en voor de verdere behandeling van fracturen. Als drinkkuur wordt het water gebruikt bij maagklachten.

Wetenswaardigheden

De Pasjatuin De vesting van Babócsa, 1450 voor het eerst in een oorkonde vermeld, viel tijdens de aanval van de Turken 1555 zonder gevecht als één van de wijnigen kastelen van Hongarije door verraad. Men kan hier nog goed de in de Turkse tijd gebruikelijke bouwwijze van vestigingen zien. Oostelijk van de nederzetting vindt u de Pasjatuin, die naar verluiden de Turken hebben aangelegd. In April en Mei vindt men hier onoverzienbare hoeveelheden van een narcis, die de Pasjatuin in een witte bloeiende zee verandert. Omdat het exemplaar buitengewoon veel warmte nodig heeft is de gehele tuin als beschermd natuurgebied uitgewezen.
 
openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht


Bikal

Het thermale bad

Thermaal bad in het Kasteelhotel Bikal In het kasteelhotel Bikal bevindt zich een zeer elegant thermaal bad en wellness centrum. Het hotel is helemaal in de stijl van de 19e eeuw gehouden en verwelkomt zijn gasten met alle maar denkbare service. Het aangesloten bad biedt eveneens diensten op het hoge niveau, de sfeer komt beslist niet overeen met medische zorg uit het verleden, maar is hoogmodern. Verder is een sportcentrum aan het kasteelhotel aangesloten. Uiteraard mogen niet slechts huisgasten hiervan gebruik maken.

Wetenswaardigheden

Het Puchner Kasteel Het dorp Bikal ligt ingebed in de hevellandschap, die noordelijk aan het Mecsek gebergte aansluit. Dichte bossen, ver uitgestrekte velden en een groot merenlandschap bepalen het gezicht van deze landelijke streek. Het Puchner Kasteel ligt midden in het charmante dorp, dat zowel van Dombóvár, als ook van Bonyhád goed bereikbaar is.
 
openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht

Csisztapuszta

Het thermale bad

De therme in Csistapuszta Csisztapuszta is een klein bad met als grote voordeel de geografische ligging in de buurt van het Balatonmeer. Het bad beschikt over een bijzonder geneeskrachtig water van 42 °C, het thermale water is rijk aan mineralen, heeft een uitstekende samenstelling met hydrogeen-carbonaat, zwavelverbindingen en ook grotere hoeveelheden koolzuur. De gasten kunnen op het terrein van het bad warme en koude maaltijden nuttigen.

Wetenswaardigheden

De dicht bij het bad gelegen nederzetting Buzsák is beroemd voor de lokale kunst en verwacht bezoekers 12 maanden per jaar met een borduurwerktentoonstelling en een etnografisch museum. Reizigers die graag de trein willen gebruiken kunnen vanuit de Balaton met een smalspoor het bad bereiken, wat voor velen reeds een speciale beleving betekent. De lijn begint in Balatonfenyves (zie onzeBalatoninfo) en verbindt bovendien Csisztapuszta door andere lijnen met andere dorpen rondom het natuurgebied Nagyberek.

openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht
Csokonyavisonta

Het thermale bad

Thermaalbad Csokonyavisonta 1943 werd een hete bron van 73°C gevonden toen in deze streek naar olie werd geboord. Het is een alkali-waterstof en carbonaat houdend thermaalwater met hoge concentraties van organische verbindingen. Door het gehalte aan jodideionen kan het water bij de speciale groep jodidenhoudende geneeskundigen wateren worden geteld. Het bad is vandaag gecertificeerd voor de behandeling van ziekten van het bewegingsapparaat en degeneratieve ziekten van het ruggengraat. De camping "Thermaal" op het terrein verleent directe toegang aan het bad.

Wetenswaardigheden

In het zuiden van Somogy bevindt zich het sfeervolle dorp Csokonyavisonta. Vrede en rust bepalen de sfeer. De omgeving is gekenmerkt door de wijde natuur, eenzame bossen en de ongetemde rivier Drava en een ongebruikelijke rijkdom van wildlevende dieren, waaronder ook diverse zeldzame en bedreigde soorten te ontdekken zijn.

openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht
Gunaras

Het thermale bad

Thermaalbassin in Gunaras Glijbaan in Gunaras Het bad Gunaras is 50 km in het zuiden van de Balaton, 65 km ten noorden van Pécs en het Mecsek gebergte, vóór de poorten van het stadje Dombóvár gelegen. In de jaren '60 van de laatste eeuw werd thermaal water ontdekt en het bad werd geopend in het jaar 1973. Vier jaar later werd het dan als bad met geneeskrachtig water erkend. Tegenwoordig is Gunaras een belangrijke, zich onophoudelijk ontwikkelende badplaats in Zuidtransdanubië. Het geneeskrachtige water is alkalihydrogeencarbonaat houdend, heeft een hoge fluorideninhoud en is 55 °C warm. In het gezondheidscentrum staan het gehele jaar fysio- en balneotherapieën, omvangrijke medische diensten (26 verschillende behandelingstypes), sauna, solarium en gekwalificeerde masseurs ter beschikking. Op de 7 hectare grote park van het thermale en het strandbad bieden niet alleen bassins met verschillende watertemperaturen, maar ook een peddelvijver, een reuze glijbaan en diverse sport- en visserijmogelijkheden pret, recreatie en ontspanning.

Wetenswaardigheden

Gunaras is klein en afgelegen vakantieplaatsje met goede mogelijkheden te overnachten en gastronomische gelegenheden. Makkelijk te bereiken is de nabijgelegen kleine stad met winkels en restaurants. Niet ver van Gunaras is manege met aangesloten rijschool in het dorpje Suetvény te vinden. In de omgeving zijn de twee sloten van Suetvény enBikal een bezoekje waard.

wateranalyse openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht
Hárkany

Het thermale bad

In het bad Harkány is één van de meest beduidende thermale badplaatsen van Hongarije. Het welzijnseffect van het water wordt begunstigd door de gunstige ligging en het bijna mediterrane klimaat. Harkány wordt ook "Mekka van de reumatiekpatiënten" genoemd. Het water, gewonnen uit een diepte van 1500m, komt met ongeveer 62°C aan de oppervlakte en is bijzonder welzijnbevorderend. Het bad bestaat hoofdzakelijk uit twee van elkaar gescheiden bassins. Het eerste heeft ongeveer een watertemperatuur van 38°C en andere één van ca. 32°C. De actieve substanties zijn in beide bassins hetzelfde. Van speciale aantrekkingskracht is de winter, als waterstoom bij lage buitentemperaturen opstijgt en het misschien bovendien nog sneeuwt.

Wetenswaardigheden

Wandeling in de park De plaats was reeds tijdend de Turkse bezetting voor zijn geneeskrachtig water bekend. Nadat de Osmanische troepen in de late 17e eeuw verdreven waren ging de kennis over de natuurlijke schat meer en meer verloren. Het moerassige gebied was voor niemand aantrekkelijk genoeg om daarheen te reizen. Pas ruim 150 jaar geleden heeft de in Hongarije bekende familie Batthyány met de ontsluiting van de bronnen begonnen. Sindsdien bloeit de nederzetting. Tot op de dag van vandaag draait het in het gehele dorp uitsluitend om het hete water. Vandaar zijn vele hotels, pensions en gastronomische bedrijven van alle couleur te vinden.

wateranalyse openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht
Hévíz

Het thermale bad

Langs de thermale vijver Het centrale gebouw op de thermale vijver Het wereldberoemde kuuroord Hévíz ligt nabij het Balatonmeer, dicht van de stad Keszthely en telt bij de meest bekende thermale baden in Hongarije. De thermale vijver van Hévíz is wereldwijd de op één na grootste thermale vijver, heeft het een oppervlak van 4.4 hectare en is ongeveer 36 meters diep. Het meer wordt van ondergrondse thermale bron gevoed en heeft het ook in de winter nog ook een prettige temperatuur van minimaal 25°C. In de zomer schommelt de watertemperatuur rond de 35°C. Hévíz op zich heeft ongeveer 6000 inwoners, zijn de vele toeristen en de bezoekers laten het veruit meer worden. Het hart van de stad is de thermale vijver, die reeds voor enkele tienduizend jaren onstond. Op dat moment ontsprongen de warme bronnen, die tot vandaag het meer voed. Reeds de oude Romeinen kenden en gebruikten het geneeskundige effect van het water in Hévíz. In het jaar liet 1795 graf Festetics de plaats tot therapeutisch bad ontwikkelen, en liet verschillende badhuizen en kuurfaciliteiten oprichten. Tegenwoordig bezoeken jaarlijks ongeveer 900.000 bezoekers de plaats. Het water van Hévíz is geschikt voor de behandeling van verschillende ziekten.

Wetenswaardigheden

In de kuurpark Galerij Hévíz De plaats wordt overheerst van de thermale vijver - waarop vanaf April tot aan Oktober zeerozen bloeien, en waarin ook duikgangen aangeboden worden - en door hotels en sanatoria. De accommodaties bieden 10.000 bedden in alle denkbare categorieën. Recreëren kan men ook in het park rondom het meer, dat door van vele het wandelpaden doortrokken wordt. Culturele programma's vinden regelmatig plaats, vooral is de "galerij Hévíz" hier actief, waar men door het gehele jaar heen naast de tentoonstellingen ook regelmatig programma's bezoeken kan.

wateranalyse openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht
Igal

Het thermale bad

Zwemmen in Igal De ongeveer 2000 inwoners tellende nederzetting dankt haar befaamde naam het geneeskrachtige water. In het 12 maanden per jaar geopende thermale bad verwachten thermaalwater bassins met verschillende temperaturen - die met het uit 651m diepte omhoogschietende 76°C warme water gevuld worden - de genezing zoekende gasten. Het geneeskrachtige water van Igal is alkalichloride en waterstofcarbonaat houdend. In het bad zorgen medisch personeel en een reumatologe voor uw snelle genezing en adviseren u afhankelijk van de diagnose. Op het terrein van het bad vindt u meerdere restaurants, kramen, wijnkelder en cafés en vele dingen meer. Bassins in Igal Het oude badhuis werd een tijdje geleden afgebroken en aan diens plaats een compleet nieuw gebouw opgericht. Sinds juni 2003 is het nieuwe badhuis in gebruik. Wij kunnen nu zonder overdrijving zeggen dat Igal met de steriele architectuur van het communistische tijdperk afgerekend heeft en nu in bezit van een vriendelijk en modern bad is. Igal is nog niet in allen punten het meest moderne bad van Hongarije, maar de meest belangrijke stap in een nieuw tijdperk is reeds genomen. Belangrijker dan architectuur is echter de uitstekende waterkwaliteit en de goede verzorging in zowel medische als ook toeristische opzicht. Ook is het bad centraal gelegen, goed bereikbaar vanaf het Balatonmeer, de nabij gelegen geliefde centra van het dorpstoerisme en ook niet ver van de belangrijke steden in zuidwest Hongarije.

Wetenswaardigheden

De gemeente Igal ligt tussen Balatonmeer en Kaposvár in het mooie, zachte, beboste heuvelland van Somogy. Het dorp heeft reeds een 800jarige, veelbewogen geschiedenis. Ooit overheerste de stad het omringende platteland. Maar toen de Turkse bezetters verdreven waren was niet meer veel van de vroegere stad over gebleven. Slechts langzaam vestigde zich hier opnieuw een dorp, dat uit zijn verslapen periode pas werd verlost, toen in plaats van olie thermaal water onder de heuvels van Buiten Somogy werd gevonden.

wateranalyse openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht
Kaposvár

Het thermale bad

het "bloemenbad" in Kaposvár Kaposvár is gelegen op allebei oevers van de rivier Kapos op 186 km afstand van Boedapest. Het bad ligt 10 - 15 minuten van het stadscentrum vandaan in een schilderachtige omgeving met verse lucht achter het Jókai bosje. Het bad omvat ongeveer 50.000 vierkante meter. Het geneeskrachtige water is alkali-chloride en hydrogeen-carbonaat houdend thermaal water, dat een kleine aandeel broom en jodium bevat en een belangrijkere hoeveelheid fluoride omsluit. Het is hoofdzakelijk geschikt voor de behandeling van ziekten van het bewegingsapparaat, storingen van de bloedsomloop en gewrichtslijden, maar het kan ook voor gynaecologische therapieën met succes worden gebruikt.

Wetenswaardigheden

Het theater van Kaposvár Kaposvár is de hoofdstad van het Komitat Somogy. Alle inrichtingen die in een dergelijke stad verwacht mogen worden zijn hier te vinden. Voor een gedetailleerde beschrijving van Kaposvár zie ons hoofdstukSomogy.

openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht
Magyarhertelend

Het thermale bad

Baden in Magyarhertelend In het aangename, schaduwrijke thermaal park van 3 hectare groot zijn talrijke zeldzame planten te vinden, er staan 4 bassins voor de gast ter beschikking. De eerste thermale bron werd 1958 ontsloten, toen na uranium erts werd gezocht. Omdat het thermale water sterk gezondheidsbevorderend bleek te zijn werd 1962 een verdere bron geboord. Het thermale water kan met succes worden gebruikt bij reumatische klachten, storingen van de bloedsomloop en ziekten van het zenuwstelsel. Het bevat waterstofcarbonaten, natrium, kalium, ijzer, magnesium, sulfaat, calcium, chloride, jodium, koolzuur en paraffine. Het fluoride houdende water geeft een opmerkelijke preventieve bescherming tegen zieke tanden.

Wetenswaardigheden

Magyarhertelend is 20 km ten noorden van Pécs gelegen aan de noordelijke hellingen van het Mecsek gebergte. De gemeente is al sinds de Romeinse tijd bewoond, alle Zuid-Hongarije doorkruisende volkeren hebben hier hun sporen achter gelaten. Vóór ongeveer 300 jaar werd het dorp ook het woongebied van Schwaben uit Duitsland, die hier sinds die tijd samen met de Hongaarse bevolking leven. Het kalme dorp is aantrekkelijk door zijn wijngaarden, waar een goede druif gecultiveerd wordt. In de nabijheid is het meer van Orfű gelegen en in het naburige Abaliget bevindt zich de grootste druipsteengrot in zuidelijk Transdanubië.

openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht
Marcali

Het thermale bad

Thermaal bad Marcali Marcali hoort bij de jongeren baden van Hongarije. Pas 2003 werd het in een ongeveer 8 hectare grote park geopend. Door het feit dat het bad zeer recent gebouwd werd is het zeer modern en voldoet aan alle eisen. Van zijn karakter is het een zeer modern strandbad met veel comfort, maar het ontbreken toch wel een paar grote bomen voor de schaduwplekken. De oud-bekende baden Hévíz en Zalakaros in de nabije omgeving maakt Marcali concurrentue door lage prijzen en bezuinigt op een breed aangelegd medisch aanbod. 

Wetenswaardigheden

Marcali is een klein stadje in het Balaton achterland en was bij toeristen best onbekend. Te onrecht, omdat het heerlijke natuurgebied Boronka tot aan de porten van de plaats strekt. Het waterrijke gebied verdankt zijn naam zelfs een wijk van Marcali. Het iets afgelegen stadje probeert nu door het thermaal toerisme te profiteren.
  
openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht

Nagyatád

Het thermale bad

Het thermale bad van Nagyatád De tussen 1989 en 1990 in het noordwestelijke gedeelte van de stad opgerichte thermaal strand, die een vroegere koolwaterstofbron in de vallei van de beek Rinya gebruikt, biedt plaats voor 2000 mensen. Het natriumcarbonaat houdende thermale water, dat hoofdzakelijk voor de behandeling van reumatische ziekten en ontstekingen van de gewrichten geschikt is, wordt direct van thermale bron in de bassins geleid, net als in de bad- en douchecellen. Op het 6 hectare grote strandbad wordt sinds 1991 ook een kampeerplaats exploiteert. Het bad zal in het voorjaar 2006 gerenoveerd worden.

Wetenswaardigheden

Nagyatád is de grootste nederzetting in het gebied Binnen Somogy, een sfeervolle stad in het zuidwesten van het Komitat, 25 km van de Sloveense grens en 55 km van het Balatonmeer vandaan. De stad kan zowel op de weg als met de trein moeiteloos worden bereikt. Binnen Somogy biedt uitstekende culturele en toeristische mogelijkheden aan zijn bezoekers. Ook voor uw vermaak is goed gezorgd. De omringende bossen zijn rijk aan zeldzame planten en dieren. Dankzij de het goede milieu en de rustige parken is de met de Hild medaille onderscheden stad een plaats waar veel vakantiegangers graag terugkomen, ook mensen die hun vakantie in de bekendere regio's aan de Balaton vakantie vieren komen graag een dagje hier naartoe.
 
openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht

Nagybajom

Het thermale bad

Het bad in Nagybajom Een van de jongste thermaal baden van Hongarije is momenteel helaas uit financiële redenen gesloten. Het in de jaren 70 gebouwde bad week voor een nieuw complex, 2004 werd het hoogmoderne bad met alle medische inrichtingen geopend, op de weidse weilanden daaromheen is een hoogwaardige woonpark gepland, die in een aangename contrast tot de bekende vakantiewijken staat.

Wetenswaardigheden

Nagybajom is gekenmerkt door zijn schitterende ligging aan de noordrand van het natuurgebied Boronka, als ook door zijn zeer grootte populatie ooievaren. De sfeervolle plaats ligt bij een van de meest belangrijke verkeersassen in zuidelijk Hongarije. Door zijn groot grondgebied voelt men zich hierdoor niet gestoord, maar men kan van rust en natuur genieten. Nagybajom is historisch bewoond gebied en zowel in het stadje zelfs, als ook in de omgeving zijn er vele opmerkelijke monumenten. Verder informatie vindt u in de omschrijving van het komitat Somogy.
 
openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht
Sellye

Het thermale bad

Sellye Het stedelijke bad van Sellye is gezien het hier gevonden thermaal water niet slechts een typische strandbad, maar tevens een bad dat over water ter lindering van vooral gewichtspijn beschikt. In het verloop van tijd werden verdere inrichtingen ter verhoging van het badcomfort als ook voor de recreatie toegevoegd.

Wetenswaardigheden

Sellye is de centrale plaats van de streek Ormánság, die ook in ons reisbericht over de Baranya naader omschreven is. Het barokke Draskovich kasteel is een bijzonder monument in een eenmalige park.
 
openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht


Sikonda

Het thermale bad

Buitenbereik van het thermaal bad Sikonda Wellness en Badhotel Sikonda Het Wellness Hotel bevindt zich in een kleine, liefelijke vallei midden in de bossen. Het moderne complex staat voor iedereen open en biedt naast modern ambiance ook de noodzakelijke inrichtingen van een bad met medisch verzorging. Het buitenbereik is ingebed in heerlijke natuur. Heel bijzonder nadruk ligt op gezinsvriendelijkheid, een eigen badbereik is speciaal voor de jongste gasten ingericht, waar men heel exact op de balneologische eisen en beperkingen van kinderen acht.  

Wetenswaardigheden

Als men de omgeving van het thermaal bad tussen de bossen en nabij een idyllisch meertje betracht zou men iet menen dat het bad in het bereik van de bergbouw stadje Komló ligt. Het centrum van de stad is ook maar weinige kilometer van het bad vandaan, echter gescheiden door een rug van het Mecsek Gebergte. Dit houdt in, dat men niet slechts van de heerlijke natuur, maar ook van de inrichtingen van een grotere stad profiteren kan.

openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht


Siófok

Het thermale bad

Wellnesscenter Galéria Fürdö Siófok In herinnering aan de Romeinse badtraditie kreeg het 2006 geopende badcentrum de naam van keizer Galerius. Het moderne bad krijgt zijn water uit het nabije Nagyberény en bespaart daarmee de vakantiegasten in Siófok de reis in het Balaton achterland. Het bad biedt naast behandelingen met thermaal water vele verscheidene andere behandelingen en doet ook alles voor de ontspanning van de gast. Hiervoor werd een hoogwaardige sfeer geschapen.

Wetenswaardigheden

Siófok is het vakantiecentrum aan het zuidoever van het Balatonmeer en u vindt meer informatie hierover in het hoofdstuk dat het Balatonmeer beschrijft. Het Galéria bad is een geslaagde stap het toerisme in de omgeving van Siófok kwalitatief te verbeteren.
 
openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht

Szigetvár

Het thermale bad

Het bad Een ware natuurlijke schat in het onvergelijkbaar mooie natuurlijke landschap bij Szigetvár is het aan minerale zouten en edele gassen rijke, 62° C warme geneeskundige water, dat tijdens boringen in het jaar 1966 werd ontdekt. Het is natriumchloride en alkali-waterstofcarbonaat houdend thermaal water, dat opmerkelijk geschikt is voor de behandeling van reumatische klachten en gewrichtsziekten. Wegens het hoge fluoride aandeel vertraagt het leeftijdsafhankelijk botontkalking en zelfs de opkomst van cariës bij kinderen. De jodinionen inhoud draagt bij drinkkuren of door inhalatie bij tot het helen van schildklierziekten en het water werkt als preventief middel tegen de opkomst van jodiumtekorten.  biedt aan alle gasten, van Szigetvár een blijvende ervaring. Het bad ligt in een stille en kalme omgeving in de nabijheid van het stadscentrum en biedt u, of u genezing zoekt of slechts fysisch en psychisch wilt regenereren, uitstekende mogelijkheden tot recreatie. Het bad is na een meerdere jaren durende verbouwing weer geopend.

Wetenswaardigheden

In de stad In de historische stad aan de voet van Mecsek gebergte leven vandaag 13.000 inwoners. Reeds de Romeinen kenden deze nederzetting onder de naam Limosa. De stad ontleent de naam van vandaag aan het kasteel, dat op een eiland in de beek Halmas werd gevestigd. 1566 heeft de grensvesting het grote, honderdduizend man sterke Osmanische leger 33 dagen lang met een bemanning van slechts 2.500 mensen getart, tot een poederexplosie in het binnenhof van het kasteel de vesting vernietigde. De Turken hadden de overwinning zo duur betaald dat de tocht naar Wenen moest worden afgebroken. Ook vandaag nog raakt men onder de indruk van het enorme baksteenrode gebouw. Vandaag zijn er nog duidelijke sporen van de Turkse tijden, bijvoorbeeld te ontdekken in vorm van de moskee of de prachtige huizen van Turkse architectuur. Echter is Szigetvár ook bekend voor de ruim vertegenwoordigde Christelijke architectuur, vooral in vorm van de meestal barok uitgevoerde kerkelijke gebouwen.

openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht
Szulok

Het thermale bad

In de 1960er jaren werd hier thermaal water ontdekt, sindsdien zijn een seizoenaal strandbad en daarnaast een goed uitgeruste kampeerplaats in bedrijf. In de gemeente de bloeit het dorpstoerisme. Een bezoek aan de oude kerk of het lokale geschiedenismuseum is lonend.

Wetenswaardigheden

Kerk in de nederzetting

Szulok is een eeuwenoude, sinds de tijd van de Árpáden koningen, bekende nederzetting die door koning Béla III aan Johannieter van Szekesfehérvár, de toenmalige Hongaarse hoofdstad, werd geschonken. Het dorp werd in de Turkse tijd volledig vernietigd en rond 1715 door Duitse kolonisten opnieuw bevolkt. Het Hongarije-Duitse ensemble van de volksdans is een waardige vertegenwoordiger van de tradities en de danscultuur van het dorp. 65% van de bevolking is Duitstalig.

openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht
Tamási

Het thermale bad

Thermaal bad Het thermaal bad en het daarbijbehorende kampeerterrein zijn gevestigd aan de voet van de beboste slotberg op een groen perceel van 7 hectare. In de 7 verschillend grote en verscheiden getempereerde bassins recreëren jaarlijks ongeveer 150.000 badgasten. De twee bassins die met banken zijn uitgerust worden gevuld uit een thermale bron, waar 52 ° C warm water, uit een diepte van 2000 m omhoog spuit. Wegens het hoge zout-, alkalichloride- en waterstofcarbonaat gehalte werd het water tot geneeskrachtig water verklaard. De prettige watertemperatuur van de resterende bassins wordt gewaarborgd door 46 ° C warme bron. Het genezende effect van het thermale water is werkzaam bij misvormingen van de gewrichten, de ruggengraatskolom, bij slijtage van kraakbeenderen net als bij de verdere behandeling van ongevallen en andere orthopedische schades. De modern uitgeruste pools vervullen de wensen van elke zwemmer. Als de dienstverleningen staan diverse types massage, solarium en cosmetiek tot uw beschikking, maar u kunt ook een bezoek aan de sauna brengen, waterglijbaan en tennisplaatsen gebruiken.

Wetenswaardigheden

Tamási is gelegen in het komitat Tolna, 38 km ten zuiden van het Balatonmeer. De kleine, verslapen stad, door wijngaarden omringd, nodigt uit vakantie te vieren en van het Hongaarse leven te genieten. Vooral vinden oudere mensen en gezinnen met kinderen afgelegen van de hectische bedrijvigheid aan het Balatonmeer in Tamási vrede en ontspanning. De mogelijkheden zijn veelzijdig, omdat Tamási naast een aan te bevelen thermaal bad gelegenheden te wandelen en te jagen biedt. Een geheime tip wordt hier verraden: in Tamási heeft het meest uitgebreide damherten gebied van Europa. In het bijzonder in de herfst is een excursie met jachtjeep of te voet door het hertenbos lonend.

openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht
Zalakaros

Het thermale bad

Het geneeskundig centrum Het strandbad Het 1965 opgerichte bad ervoer in de verleden jaren een uitgebreide ontwikkeling. Het thermale water uit 2700 m diepte is een waterstofcarbonaat-, jodium-, broom- en zwavelwaterstof houdend geneeskrachtig water met hoge concentraties van organische materialen en zoute oplossingen en een belangrijke inhoud van fluoride, metaborzuur en metakiezelzuur. In de goed uitgeruste medische afdeling staan een groot aantal van hydrotherapeutische en elektrontherapeutische behandelingen voor de gasten ter beschikking. Het voor veeleisende smaak ingerichte geneeskundige centrum maakt een verregaande regeneratie mogelijk. Het overkapte bad met de medische afdeling en het geneeskundige centrum is het gehele jaar geopend, terwijl het in een park gelegen thermale strandbad slechts in de zomer geopend is.

Wetenswaardigheden

Hotel Thermal Zalakaros is 35 km van de westelijke oever van het Balatonmeer, 15 km van de stad Nagyakanizsa vandaan aan de voet van het heuvelland van Zuidzala gelegen, dat door wijngaarden en bossen wordt gedomineerd. De oude nederzetting met het vakantiedorp, het bad en verscheidene hotels verleent de plaats de atmosfeer van een klein stadje. Volgens de huidige kennis stamt de eerste vermelding van het dorp uit jaar 1254, toen het in een document onder de naam Korus werd vermeld. Eerst was het een nederzetting die slechts door Hongaren werd bewoond, echter door de echtgenote van koning Béla IV werden buitenlandse kolonisten aangetrokken. In de 16e en 18e eeuw werd de nederzetting als kleine marktstad vermeld.

openingstijden, adres, bereikbaarheid, indicaties en contra-indicaties terug naar het overzicht

Let op : Principieel moet men in dit verband daarop wijzen dat absoluut ervan afgeraden wordt klachten en ziekten zonder overleg met een arts te behandelen. Gelieve van tevoren altijd uw huisarts of een badarts van uw vertrouwen consulteren. Evengoed moet een arts over soort en methode, duur en frequentie van de badkuur worden bevraagd. U vindt ook voldoende artsen in Hongarije die vreemde talen beheersen! Alle hier gepresenteerde informatie wordt met grootst mogelijke zorg verzameld, maar wij kunnen echter geen enkele garantie voor de actualiteit en juistheid van de hier genoemde infomatie afgeven. Wij zijn aangewezen op de actualiteit en juistheid van de gegevens, zoals deze van de baden verstrekt werd of in de media door de baden gepubliceerd werd. De rechten aan de afbeeldingen liggen gedeeltelijk bij de exploitanten van de baden, deze werden voor publicitische doeleinden ter beschikking gesteld.

       
Hongarije   geschiedenis   beroemde Hongaren   thermale baden
       
Balatonmeer   Baranya  Somogy   Tolna
        
keuken   wijn     
       

 

 

Magyar Kúria Real Estate Limited met kantoor in Várong, in de buurt van het thermaalbad Igal in Hongarije, is niet uitsluitend erkend makelaarskantoor, maar ziet zichzelf vooral ook als servicebedrijf rondom het onderwerp vastgoed, wees het gebruikt of voor het nieuw bouwen van uw woning, op uw eigen bouwgrond of een door ons bemiddeld grondstuk, als vakantiehuis, net zo als voor woondoeleinden. Behalve een huis in de toeristische centra, zoals bij voorbeeld Siófok aan het Balatonmeer kunnen wij u uw eigen boerderij in voor het dorpstoerisme interessante plaatsen aanbieden, net zo als een stadswoning in Kaposvár, Pécs of andere steden. Wij helpen u bij uw kuur of vakantie en ook als u wilt investeren tussen Balaton en Drava, wij werken voor u in de komitaten Somogy, Tolna en Baranya. Voor alle vragen kunt u contact opnemen met onze klantendienst.