Uw erkende vastgoed makelaar en uw partner voor alle werkzaamheden aan uw huis, voor investeringen en vakantie in zuidelijk Transdanubië, de zonnige thermaal- en vakantiestreek van Hongarije
                 
   
   
Klik op een foto om deze foto groter te zien
Balatonmeer

Balaton In Hongarije bestaat geen opvallendere streek dan het Balatonmeer, of zoals de Hongaren zelf kort zeggen Balaton. De Balaton had in dit territoriaal kleine land altijd al een bijzondere betekenis. Als de reizende Hongarije op een globe wil vinden moet hij slechts met de vinger de plaats van de opvallende blauwe plek in het hart van Europa zoeken. Het grootse zoetwatermeer in het westen en midden van het continent heeft meer dan slechts regionale betekenis. Opvallend is het Balatonmeer echter al daarom, omdat er in Hongarije geen tweede toeristenmagneet bestaat dat vergelijkbaar is met dit zwemwater. Miljoenen vakantiegangers werpen zich ieder jaar in de vloeden, meestal aan de bij Somogy behorendezuidelijke oever. Van bijzonder interesse is dit oever vooral bij gezinnen met kleine kinderen, want de bodem van deze kant daalt zeer langzaam af. Men kan meerdere honderd meter in het meer binnenlopen. Gelijktijdig loopt hierdoor de natuurlijke warmte van deze vlakke plas zeer snel op.

Dagje zonnen aan het Balatonmeer Ook al beschrijven deze informatiepagina´s vooral het zuiden van Transdanubië zullen wij denoordelijke oever niet overslaan, de twee oevers van het meer horen bij elkaar en de twee kanten zijn met passagierschepen en tussen Szántód enTihany ook met een autoveer goed met elkaar verbonden. Echter het achterland van Somogy en de thermale badplaatsen zoekt men hier vergeefs, aan deze zijn eigen hoofdstukken binnen de toeristische informatiepagina´s gewijd.
              
Baranya Somogy thermale baden Tolna
 
Maar de Balaton is niet slechts een meer, de hemel en het landschap, die hem omgeven, behoren onafscheidelijk tot zijn beeld. De kleur van het Balatonmeer is maar moeilijk te bepalen, blauwgroen, grijsblauw, geelachtig groen, een opaalachtig, matschijnend, blauwachtig-groenachtig-geel, ook de beste schilders kunnen de kleur maar nauwelijks mengen. Avondstemming aan de Balaton Als rondom het reusachtige meer heenrijden, van Aliga aan de noordelijke oever over de grote bocht van Keszthely tot aanSiófok, dan zien wij links de lijn van de kust, rechts het afwisselende scenario van het mediterraan aandoende landschap. Daarbij begeleid ons altijd de aanblik van de tegenoverliggend oever, van het noorden uit de heuvels van hetSomogy, vanuit het zuiden in richting noord de door de bergen opgedeelde beelden. De gemiddelde breedte van het meer is tien kilometer. Soms gelooft men echter van het ene oever naar het andere over te kunnen langen. Begeven wij ons op een reis rond om het meer, benaderen wij het water zoals de meeste reizigers vanuit het westen en kiezen wij eerst voor de in Somogy gelegenzuidoever.

Sport en amusement

Folklore Uitrijden in de omgeving Zwemparadijs Balaton Zeilen is favoriete sport op het Balatonmeer Uw sportieve activiteiten zijn aan de Balaton praktisch geen grenzen gesteld. Overal aan het meer vindt u mogelijkheden om te zeilen. In bijna elk dorpje kunt u zeilboden huren of een zeilschool bezoeken. Ieder jaar vinden diverse nationale en internationale zeilsportevenementen plaats. Een verdere hoogtepunt is de jaarlijkse oversteek vanBalatonboglár naar Révfülöp aan de noordelijke kant, iedereen mag meedoen die denkt de vijf kilometer te kunnen zwemmen. Een verdere graag uitgeoefende sport is tennis. Naast de genoemde bestaan ook tal van andere mogelijkheden sport te bedrijven. Naast paardrijden - rondom de Balaton bestaan ongeveer 25 maneges die ook lessen aanbieden, zijn voetbal en volleybal (met name op het strand) zeer sterk vertegenwoordigd. Ook in de nacht slaapt de Balaton niet. Voor het jongere publiek bieden tal van discoteken uitkomst. Discoplezier Met vele schepen laat zich het meer ontdekken Paardenshow Hongarije is een paradijs voor vissers Noemenswaard is hierbij  Siófok, de stad heeft met haar ontelbare bars, clubs en danstempels een bijzondere nachtelijke sfeer biedt. Een ander highlight is het discoschip dat afwisselend vanuit Balatonboglár en Fonyód zijn gasten opneemt. Bij de grootste open-air-events aan de Balaton telt het "Coca Cola Beach House" dat ieder jaar augustus in Siófok op het strand plaatsvindt. Wie eerder de klassieke muziek aantrekt zou naar een van de vele orgelconcerten (b.v. in Tihany of Köröshegy) moeten gaan of men kan ook onder de diverse mogelijkheden aan folkloreoptreden kiezen die aan elke plaats bezocht kunnen worden.
 
Tussen de oevers van de Balaton verkeren vele schepen

Het zuidelijke oever

Net zo als het meer zeer zachtjes afdaalt stijgt het land het eerste stuk zeer langzaam aan. Plaatselijk is het gewoonweg verzand, andere stukken land - zoals bij Fonyód - zijn door mensenhand droog gelegd. Er zijn echter slechts enkele kilometers naar het zuiden nodig om zich midden in het heuvelland te bevinden. Het zuiden biedt ten opzichte van het noorden een duidelijk contrast voor de vakantieganger.

Kis Balaton

De kleine Balaton is een natuurgebied De grootte van het Balatonmeer verminderde in de laatste eeuwen, bijzonder in het westen. Dat vandaag geďsoleerd liggende kleine Balatonmeer (Kis Balaton) was in vroegere tijden met het grote meer verbonden, terwijl vandaag een strook moerassig land de twee wateren scheidt. Ook is deze landstrook door menselijk ingrijpen meer en meer definitief droog gelegd en door landbouw gebruikt.


Balatonszentgyörgy

Enigszins van Balatonmeer afgelegen ligt de gemeente Balatonszentgyörgy. In een enig klassiek  Gyula Csárda houten-kozijnen-huis is een tentoonstelling van het vroegere leven in deze streek alsmede van de tot op de dag van vandaag bewaarde volkskunst ondergebracht. Op deze en ook op vele andere plaatsen proberen de Hongaren hun historische tradities te bewaren en niet alleen aan de toeristenindustrie uit te leveren. Hier lokt ook de Gulya Csárda met haar unieke moderne architectuur tot inkeer, een fraaie, steen-geworden herinnering aan de tenten van Magyaren.


Balatonberény

De kleine, verslapende badplaats met ongeveer 1300 inwoners verwelkomt de reiziger, die zich vanuit het westen komend over een zijweg de Balaton naadert, als het eerste dorp in het zuiden. Welkom in Somogy. Vaak zal  Uitzicht over Balatonberény men dit in de regio niet vinden, maar het toerisme domineert hier niet alles. Naast de overal rondom het meer te vinden stranden is in Balatonberény ook enige naaktstrand aan het Balatonmeer. Ook vissers en wandelaars komen hier volledig op hun kosten. Men heeft rondom de nederzetting vele wandelwegen met een mooie uitzicht op het gebergte van Keszthely op de tegenoverliggende oever van de Balaton. Bijzonder prachtig is echter het panorama vanuit de wijnbergen van de gemeente.

Balatonfenyves

Uitzicht over het meer Van hieruit leidt een smalspoor door vroegere moeras Nagyberek, "grote bos", tot aan het thermaalbad Csisztapuszta.  Het smalspoor gebruikt ook historische treinen Überhaupt zijn grote delen van de gemeente op het in de 19e eeuw drooggelegde vochtgebied gebouwd. Bekend is Balatonfenyves ook voor zijn manege met aangesloten rijschool. In de zomermaanden vinden er tal van culturele en volksfeesten evenementen plaats. In de omgeving van de plaats zijn er vele wijngaarden, aangezien op de vruchtbare zandige grond de druiven bijzonder goed groeien en niet van luizen worden bevallen.


Fonyód

Fonyód biedt veel groen Fonyód is één van de grotere plaatsen op de Somogy oever van het Balatonmeer. Tussen de twee toppen van een direct aan het meer gelegen berg biedt de plaats niet alleen een zeer mooi centrum, maar lijkt voor een deel met zijn smalle, verslonden stegen de indruk van een kleine stad in de bergen. In Fonyód kan men vanuit de toppen de waarschijnlijk mooiste en meest spectaculaire zonsondergang aan de Balaton zien. Men kan niet alleen het prachtige panorama De jachthaven van Fonyód van het meer met de tegenoverliggende vulkanische kegel van Badacsony hier bewonderen, van de haven - de op een na grootste van de Balaton - varen ook schepen naar dit wijnbouwgebied. De royaal opgezette plaats biedt veel groen in parken en het recreatiebos. Jaarlijks worden in de zomer openluchtspelen georganiseerd, die aan de Turkse belegering van het dorp herinneren. Van 1550 tot 1573 weerstand de Balatongemeente met succes de aanval van de osmanische legers.


Balatonboglár

In het wijnmuseum De 4500 inwoners tellende gemeente ligt tussen de steden Fonyód en Balatonlelle. In het jaar 1211 werd de plaats voor het eerst vermeld, is het gebied rond Boglár zeker sinds ongeveer 6000 jaar bewoond. Sinds het einde van de Balatonboglár 19e eeuw is stad één van de grootste vakantiecentra aan de Balaton, 1912 werd Boglár tot therapeutische badplaats verklaard. In deze periode ontstond ook de nieuwe haven. Het grootste strand is Platánstrand, waar in onmiddellijke nabijheid elk jaar in de zomer de twee grootste feesten in Boglár plaatsvinden, de Boglárse wijnoogst en Balaton Atuszas, de Balatonoversteek. In het nabijgelegen slot Szölösrislak kan men een zeer mooi wijnkundemuseum bezoeken. Daar verbaast het niet dat in deze gemeente de grootste wijnproducent van Balatonregio zetelt.


Balatonlelle

Het centrum van het recreatiegebied is Szent Istvan tér (Sint Stefan Plaats). Bij de fontein op de plaats musiceren in de zomermaanden Radpuszta vaak musici, de plaats is omgeven van verscheidene restaurants en winkels. Op de ene  kant sluit een voetgangerszone aan, die de bezoeker eveneens vele winkels, bars en discotheken biedt. Naar de andere kant leidt de weg naar de kaai, waarvan men van een onvergelijkelijke uitzicht over het meer kan genieten. Balatonlelle behoedt ook een natuurlijke kleinood. In het dopheidelandschap Látrányi wacht een beschermd gebied van bijzondere kwaliteit op ons bezoek. De snel uitdrogende zandheuvels, het vochtige grasland en de kleinere bosjes herbergen een zeldzame dieren- en plantenwereld. Bovendien is in deze dopheide Radpuszta gelegen, waar een ook bezienswaardige kerkruďne uit de middeleeuwen een bezoek waard is.


Balatonföldvár

De plaats is op de helling van een kleine berg gelegen, die ongeveer 45 meter over het waterniveau van het meer ligt en een prachtige uitzicht biedt. Op hem was ooit een aarden burcht van de kelten gelegen waaraan de plaats zijn naam ontleent (Hongaars voor aarden burcht: földvár). Vandaag is Balatonföldvár een moderne badplaats met ongeveer 8000 bedden. Het strand biedt aan vele gasten ontspanning, ook een openluchttheater en een -bioscoop nodigen de vakantiegasten uit. Het bedrijvige centrum en het rustige stadsdeel Köröshegy bieden aan iedere bezoeker de passende omgeving en maken Földvár één van de mooiste plaatsen aan de  Balaton

Zamárdi

Over meer dan 10 kilometers lengte breidt zich aan het zuidelijke Balaton oever de plaats Zamárdi uit, die als zo vele Een typisch Somogyhuis plaatsen aan deze kant door de spoorlijn en de weg M7 in badplaats en oude dorp wordt onderverdeeld. Één eerste vermelding van de nederzetting vond in een document van jaar 1082 plaats. In de 16e eeuw werd de plaats  door de Turken volledig vernietigd en pas in jaren '30 van de 18e eeuw nieuw opgebouwd. Honderd jaar later nam het aantal toeristen zo sterk toe, dat zeer vele hotels, stranden en winkels werden opgericht. Vandaag is Zamárdi een moderne vakantieplaats met een schitterende, 3 kilometer lange strand. Twee kades leiden tot ver op het meer en kunnen door zeilboten en vissers worden gebruikt.

Siófok

Paprikapoeder op de markt Siófok wordt beschouwd als toeristenhoofdstad van de Balaton. Met 24.000 inwoners is de stads de grootste en meest bekende vakantie- en recreatieoord aan het Balatonmeer. De eerste nederzettingen ontwikkelden zich waarschijnlijk reeds in de Romeinse tijd in 3e of 4e eeuw. De rivier Sió werd toen al als ontwatering van Balaton uitgebouwd en dient tot vandaag  Park in Siófok ter regulering van de waterwaterstanden van het meer. Sinds de Turkse tijd is de haven tot vandaag de grootste van het meer, die ook als de winterstalling van de grote schepen fungeert. Belangrijke bezienswaardigheden van de stad zijn de watertoren van 1912 op de centrale Szabadsag tér en het József-Beszedes-Museum  (aan de Sióbrug), waar men alles over de geschiedenis van het Balatonmeer kan ervaren. In de zomermaanden vinden op de stranden van Siófok ontelbare openlucht evenementen plaats, waarvan het "Coca-Cola Beach House" het meest bekende en grootste is.


Het noordelijke oever

Het middengebergte van Bakony en de vulkanische kegel van Badacsony rijken tot aan de oever van het meer. Zo blijft wijnig plaats voor nederzettingen. Echter niet alleen waar de Balaton van de bergen terugwijkt heeft de mens gewoond. Dicht tegen de hangen zijn kleine dorpen ontstaan. Daarom bleef ook maar relatief wijnig ruimte voor het toerisme, die maar ook hier een niet ondergeschikte rol speelt. De kustlijn daalt ook onder water snel, zodat hier de zwemwateren diepen en ook enigszins koeler. Maar juist dat  is verfrissend als in de hete zomer het water op de zuidoever bijna temperaturen van thermaalbaden heeft.


Balatonalmádi

Balatonalmádi is een schilderachtige plaats, die omringd is van heuvels en kleine bergen. Voor enthousiaste sporters wordt veel geboden. Er zijn mogelijkheden om te zwemmen, roeien, zeilen, tennis en volleybal, fietsen en paardrijden. In de noordelijke buitenwijk Vörösberényi kan men op een kleine berg de vestigingskerk uit de 13e eeuw bewonderen, waarvan vele details zoals de ommuring uitstekend bewaard zijn.

Alsóörs

Alsóöers ligt in het centrum van zogenaamde Balaton Riviera. De lente is de beste reistijd voor dit gebied. Dan bloeien overal  de bomen in de heerlijkste kleuren en de regio herinnert sterk aan de Frans-Italiaanse Riviera. De eeuwenoude plaats,  Het strand van Alsóörs opgericht aan de hangen van de berg, is echter ook in de zomer bijzonder populair onder de reizigers. Men vindt hier als vakantieganger zowel zand- en gazonstranden. Bovendien worden ook vele cultuur- en amusementsprogramma's aangeboden. De huizen van het oude dorp, die van rood zandsteen gebouwd zijn, bieden de bezoeker nog vandaag een indrukwekkend gezicht. Naast vele oude boerderijen ziet men vooral talrijke wijngaarden met de daarbijbehorende wijnkelders. In Alsóöers is bovendien één van grootste discotheken van de Balatonregio, "Dexion" gevestigd.


Balatonfüred

Aanlegplaats van Balatonfüred De stad Balatonfüred was reeds in de 18e eeuw bekend voor zijn koolzuur houdende bronnen. Reeds kort na de ontdekking van de bronnen officieel als heilend bad erkend, begon spoedig de bloei als recreatieplaats van de aristocratie en de bovenmiddenklasse. Balatonvoored wordt nog  Villa van de schrijver Mór Jókai vandaag beschouwd als zeer prachtvolle plaats, die wist zijn historische flair te bewaren. In het noorden door bergen omringd en in het zuiden omsloten door de Balaton is voored zeer aantrekkelijk gelegen. De wegen worden omstaan van grote, schaduwgevende bomen, waarachter zich vele villa´s en herenhuizen en verschuilen. Tussen de haven en de kuurplaats bevindt zich het stadspark die reeds meer dan honderd jaar oud is en onder meer vele zeldzame planten thuis. De grote zeilregatta´s van het Balatonmeer beginnen in deze haven. De talrijke architecturale monumenten van de stad komen veelal uit de 18e en 19 eeuw, toen vele bekende kunstenaars en politici hier samenkwamen.


Tihany

Tihany is het enige schiereiland dat in de Balaton raagt. Het gebied is rijk bij natuurschoonheid en historische monumenten. Het meest belangrijke monument is de begraafcrypt van koning Andreas I van het jaar 1055, waarover een klooster werd gevestigd. Zelf de Turken konden het vestingklooster niet veroveren, de twee 1752 gebouwde barokke torens Abdijkerk van Tihany Het schiereiland zijn nog vandaag het symbool van het schiereiland. In het klooster is de galerij van Benedictijnenabdij, waar elke zomer de meest uiteenlopende tentoonstellingen te vinden zijn. Het is ook lonend om het resterende gebied ook te ontdekken. De vele, kleine van basalt en riet opgerichte huizen, evenals de vele kleine musea - bij voorbeeld het poppenmuseum of de origineelgetrouw herstelde en ingerichte huizen van de plaatselijke vissers en boeren - zijn een uitstapje waard. Men vindt rust bij het kleine meer in het centrum van het schiereiland, dat ongeveer 30 meter over het water niveau van de Balaton gelegen is. In de lente bloeit het gehele schiereiland in prachtige kleuren en in de zomermaanden biedt het met vele tentoonstellingen en feesten, zoals de opera festivals van Tihany, veel afwisseling. Van het meest zuidelijke punt gaat ook de enige autoveerboot naar de zuidelijke oever.

Révfülöp

Het centrum van Révfülöp is aan de voet van een 270 m hoge berg, tussen de landtongen van Szigliget en Csaszta gelegen. Een plaats, waar de bewonderenswaardige verscheidenheid van de vulkanische toppen van het water weer worden geketst, die in de wereld niet een tweede keer te vinden is. De omgeving biedt rijke mogelijkheden voor uitstapjes: de zeldzaamheden van het dichtbij gelegen Ruďne van een kerk in Révülöp beschermd natuurgebied van het Kali-Bassin, het Kőtenger (steenmeer) in Kővágoörs, het kratermeer van de Fekete-hegy (zwarte berg), de beroemde bronnen, de rijke planten- en de dierenwereld en in de dorpen volkenkundige en historische bezienswaardigheden, evenals diverse culturele evenementen. Reeds in de tijd van de Árpáden had zich hier bij de haven een klein vissersdorp gevormd. In het jaar 1548 brandden de Turken de nederzetting tijdens hun verovering van Hongarije volledig neer en ze bleef daarop verlaten. Pas in de 18e eeuw ontstond Révfülöp opnieuw.


Badacsony

De vulkaan uit de verte De kenners en de liefhebbers van wijn zouden in elk geval een reisje hierheen moeten inplannen, aan de 436 m hoge, uitgedoofde vulkaan Badacsony, die direct boven de Balaton ligt. Daar wordt men verwacht door een bijzonder goede wijn. Immers maken de Pauliner monniken al eeuwenlang van de druiven uit deze geëxponeerde ligging  de voortreffelijke "Grijze Monnik van Badacsony" Wijn doet het ontzettend goed aan de Badacsony . Genieten kan men hem het beste naar een bezoek aan de mooie, ronde 200 jaar oude wijnkelders, zoals bij voorbeeld het museum voor Balatonliteratuur. In het populaire wijnrestaurant in het barokke Kisfaludyhuis leert men dan van de uitstekende drank van de monniken te houden. Precies zo buitengewoon als het fantastische uitzicht vanuit  de romantische veranda, is die vanuit de observatietoren op de top van de berg.Szigliget

Ook Szigliget heeft een ruďne uit vroegere tijden Het vakantiedorp wist zijn schilderachtige oorspronkelijkheid te behouden. In de dorpskern staan de rietgedekte huizen onder monumentenzorg, de ruďnes van de in de 13e eeuw gestichte burcht getuigen van een veelbewogen geschiedenis. Men vindt de vrede in de idyllische parken van het kasteel Esterházy. Sinds generaties worden schrijvers en dichters van evenzo schilderachtige als vreedzame omgeving geďnspireerd.


Keszthely

Het kasteel van de graven Festetics Poort naar het kasteelpark Keszthely is met 23.000 inwoners slechts de op een na grootste nederzetting aan de Balaton, maar enige, die de naam stad terecht voert. Ze ligt aan de voet van het bergland van dezelfde naam op een sinds eeuwen bewoond gebied. Reeds de Romeinen hebben zich hier gevestigd vanwege de goede geografische ligging in het uiterste westen van het Balatonmeer. In het jaar 1247 werd de stad voor de eerste keer vermeld en was reeds in 1421 tot marktstad opgestegen. In het midden van de 16e eeuw slaagden de Turken De Helikon bibliotheek in het kasteel niet de stad in te nemen, het vestingklooster van de Franciscanen uit de 14e eeuw bod meer dan voldoende bescherming aan de burgers. De glanstijd van de plaats begon ongeveer in de 18e eeuw, toen Kristof Festetics, telg van het bekende aristocratengeslacht, de heerschappij overnam en het slot oprichtte, welk vandaag als één van de prachtigste kastelen van geheel Hongarije wordt beschouwd. De leden van de familie hebben in grote mate stad en gebied bevorderd.  Op de markt In de 18e eeuw ontstonden bijvoorbeeld het ziekenhuis, de basisschool, het gymnasium en de agrarische universiteit. Toen in de 19e eeuw de verbinding aan het spoornet voltooid werd, ontwikkelde Keszthely zich ook tot badplaats met alle daarbijbehorende inrichtingen. Daarnaast vindt men in de stad een buitengewone verzameling van culturele monumenten en bezienswaardigheden, die rondom de Balaton ongeëvenaard zijn. Keszthely is vandaag de ideale plaats om in de Balatonregio stedelijke sfeer te ervaren.


Hévíz

De thermale vijver Het kuuroord van Hévíz telt bij de waarschijnlijk meest bekende plaatsen in Hongarije. De thermale badplaats van Hévíz is wereldwijd de op een na grootste thermale vijver, heeft het een grootte van 4.4 hectare en is ongeveer 36 meter diep. Het meer wordt gevoed door Zeeroen op de thermale vijver een ondergrondse thermale bron en heeft het afhankelijk van de seizoenen een temperatuur tussen 25°C en 35°C. Reeds de oude Romeinen kenden en gebruikden het geneeskundig effect van het water van Hévíz. In het jaar 1795 giet graf Festetics de plaats tot thermale badplaats uitbouwen, waarin hij verschillende badhuizen en faciliteiten liet vestigen. Tegenwoordig maken jaarlijks ongeveer 900.000 bezoekers gebruik van de geneeskundige effecten in een uniek natuurlijke omgeving.
 

       
Hongarije   geschiedenis   beroemde Hongaren   thermale baden
       
Balatonmeer   Baranya  Somogy   Tolna
        
keuken   wijn     
       

 

 

Magyar Kúria Real Estate Limited met kantoor in Várong, in de buurt van het thermaalbad Igal in Hongarije, is niet uitsluitend erkend makelaarskantoor, maar ziet zichzelf vooral ook als servicebedrijf rondom het onderwerp vastgoed, wees het gebruikt of voor het nieuw bouwen van uw woning, op uw eigen bouwgrond of een door ons bemiddeld grondstuk, als vakantiehuis, net zo als voor woondoeleinden. Behalve een huis in de toeristische centra, zoals bij voorbeeld Siófok aan het Balatonmeer kunnen wij u uw eigen boerderij in voor het dorpstoerisme interessante plaatsen aanbieden, net zo als een stadswoning in Kaposvár, Pécs of andere steden. Wij helpen u bij uw kuur of vakantie en ook als u wilt investeren tussen Balaton en Drava, wij werken voor u in de komitaten Somogy, Tolna en Baranya. Voor alle vragen kunt u contact opnemen met onze klantendienst.