Uw erkende vastgoed makelaar en uw partner voor alle werkzaamheden aan uw huis, voor investeringen en vakantie in zuidelijk Transdanubië, de zonnige thermaal- en vakantiestreek van Hongarije
                 
   
   
Klik op een foto om de foto groter te zien
Somogy - bekend en onbekend land

Somogy - de bekende vakantiestreek, de zuidelijke oever van het Balatonmeer en gerenommeerde thermale badplaatsen zoals Igal behoren tot de vaak en graag bezochte toeristische regio´s van Hongarije.

Somogy - dat zijn de dichte bossen, vele plassen, verslapen dorpjes, bedrijvige stadjes, maar vooral het weidse heuvellandschap met overwegend agrarisch karakter.
Somogy


Strandleven aan het Balatonmeer
De thermale vijver in Hévíz Welk Somogy mag het voor u zijn? De uitstekende toeristische infrastructuur aan het Balatonmeer trekt sinds vele jaren met recht tal van vakantiegangers, die ook graag hierheen terug keren. Hier vindt men alles van het kleine vakantieappartement of bescheiden kamer in privé-huizen tot aan luxe villa´s en firstclass hotels. Alle ook maar denkbare gastronomische variaties woorden hier aangeboden, alsmede alle mogelijke sporten, niet alleen de watersporten, die het al vroeg in het jaar warme meer laat verwachtten. Dethermale badplaatsen Lente in Somogy in het Zuiden van Transdanubië zijn wereldberoemd en worden graag preventief en ook ter verzachting en ter genezing bezocht. Artsen zijn enthousiast over  Najaar in het heuvelland van Somoy de minerale samenstelling van de uitstekende warme en hete bronnen. Daartegenover bestaan in de vele dorpen goede mogelijkheden afstand van de alledaagse stres te zoeken, de landelijke idylle, de voor West-Europeanen volledig onbekende rust en niet op de laatste plaats de ruime en bekoorlijke natuur, die men bij elke ademhaling met frisse en zuivere lucht in zich opneemt.

Somogy is ook het land van grote Hongaren, Lajos Batthyány (eerste minister-president van Hongarije 1848/49) en de graven van Széchenyi (stichting van de academie van de wetenschappen) komen van hier, de dichters Csokonai en Berzsenyi hebben in Somogy evengoed hun wortels als ook de impressionist József Rippl-Rónai Villa van József Rippl-Rónai
en de heren van Festetics hebben ons niet alleen het heerlijke kasteel in Keszthely en een fantastische bibliotheek achter Lajos Batthyány
gelaten, maar hebben ook de eerste agraruniversiteit in Europa gesticht. Vele volkeren zijn door deze streek getrokken, vermengden zich en hebben elkaar cultureel bevrucht. Vandaag is er nog steeds een grote hoeveelheid nationaliteiten te vinden, die hier met even veel eigenheden als ook gemeenzaamheden leven. De talrijke burgen in de regio - het woordje vár in vele plaatsnamen verwijst hierop - zijn, nadat ze 150 jaren door de Turken bezet waren, van de Habsburgers opgeblazen. Vele ruines zijn echter bewaard en in Somogyvár heeft het vroegere vestingklooster de status van een nationale gedenkplaats gekregen. In plaats hiervan zijn er tal van kastelen van kleine en grote aristocraten, die in het vervolg gebouwd werden en die de architectuurgeschiedenis van de streek verrijken.

Aan deze plek willen wij het wijde land Somogy beschrijven. De toeristische regio´s aan het Balatonmeer en de thermale badplaatsen met alle indicaties hebben eigen hoofdstukken binnen de toeristische informatie gekregen, zoals ook de andere komitate in Zuidtransdanubië.
              
Balatonmeer thermale badplaatsen Baranya Tolna
 
Kaposvár

  Csiky Gergely theater De hoofdstad van het Somogy is Kaposvár. De flaneermijl van Kaposvár wordt omraamt van schitterend gerestaureerde,  Kaposvár, oud komitathuis monumentale gebouwen in eclectische stijl, afgewisseld door bebouwing in art deco. Überhaupt wordt de welstand van de stad aan het begin van de 20ste eeuw verduidelijkt. Sinds jaren is de hoofdwinkelstraat voor voetgangers gereserveerd, voor afwisseling zorgen terrassen van de meest uiteenlopende gastronomische bedrijven, voor de opmaak zorgt daartegen een bloemenzee. Vanzelfsprekend dat men in Kaposvár alle inrichtingen vindt die men van een grote stad mag verwachten - ook al telt Kaposvár niet veel meer dan 70.000 inwoners. Het Kaposvár, leeuwenapotheek culturele programma is overweldigend en vind niet slechts in het fantastische Csiky  Gergely theater plaats. Ruines van de benedictijner abdij Bezienswaardigheden zijn ook de kerken van diverse confessies in de binnenstad. In Kaposvár wordt de winter door een kleurrijke carnaval verdreven. Het uitbundige spektakel met gemaskeerde figuren is - mits überhaupt - eerder met de Zuid-Duitse of Zwitserse variatie van de carnaval verglijkbaar dan met het carnaval in Limburg of Brabant. Minder bekend is dat de bedrijvige stad ook een thermale badplaats is. Aan de noordelijke rand van de hoofdstad bevind zich het uitgebreide Deseda meer, een onvergelijkelijk eldorado voor roeiers, zeilers, vissers, surfers en voor alle andere die hier tijdens een uitstapje ontspanning zoeken.

Szenna

Pal voor de stad Kaposvár ligt het dorp Szenna. Een bijzondere bezienswaardigheid is het in een zachtaardige vallei ingevoegde Huis in het openlucht museum van Szenna openluchtmuseum. De expositie presenteert de landelijke architectuur van de afgelopen eeuwen op een bijzonder duidelijke manier, zodat zich jong en oud direct in lang verleden tijden terug verplaatst voelen. Hier vind u houtkozijnenhuizen, ingerichte hoeves en wijnpersen. Winter in Somogy Alle gebouwen van de verscheidene streken van het Somogy werden tussen 1972 en 1978 hierheen verbracht en precies volgend de oorspronkelijke wijze nieuw opgebouwd.  Een heel bijzondere aanrader is de gereformeerde kerk met het schitterend beschilderde houten plafond in de stijl van de landelijke Renaissance, die compleet met het parochiehuis hiernaartoe werd gebracht. Voor alle interesseerden word hier ook de ouderwetse bouwwijze indrukwekkend verduidelijkt. Vele kopers van oude Somogy - boerderijen hebben hier waardevolle impressies voor de stijlgerechte restauratie van hun huis opgedaan.

Zselic

Uitstapje in de natuur Kaposvár is aan de rivier Kapos gelegen, waar de heuvellandschappen van Binnen Somogy en die van het Zselic elkaar ontmoeten. De kleine regio Zselic is langs de zuidelijke grens van het Somogy naar de Baranya gesitueerd. Van de voormalig reusachtige bossen van moseiken en geelbladrige eiken, die ooit grote stukken van Somogy overdekten zijn vooral hier uitgebreide natuurgebieden bewaard gebleven. Akkerland, weilanden en velden hebben vanuit de valleien in vele iets vlakkere streken van de provincie het landschap veranderd. In de Zselic zijn de natuurlijk bewaarde gebieden al meer dan een kwarteeuw geleden tot een grensoverschrijdend natuurreservaat samengevoegd. De natuur is door de grote hoogteverschillen op kleine afstanden zeer veelvoudig en de relatief lage toppen ten spijt is de streek slechts als middelgebergte classificeerbaar.

Binnen Somogy

Wild Westelijk hieraan sluiten zich de zachte heuvels aan, die zuidelijk naar de rivier Drava afdalen. In de brede valleien vindt men tussen de weilanden groene, door elzen gedomineerde bosstukken. Van bijzondere ecologische waarde is het Balátameer, aan diens oevers zich een buitengewoon veelvoudige vogelwereld heeft gevestigd. In de gemeente Szenta begint een smalspoor waarmee ook toeristen op open wagens door de wijde bossen tot aan het boswachtershuis Kaszó kunnen Vos in de bossen komen. Juist op de weilanden tussen de bossen van deze streek worden huisdieren extensief gehouden, wat aan het onderhoud van het landschap evenveel toevoegt als aan de bewaring van oude Hongaarse huisdiersoorten, die tijdelijk slechts op speciale dierentuinachtige fokkerijen voor het uitsterven bewaard gebleven waren. Vanzelfsprekend zijn ook hier heilende bronnen ontsloten, de moderne baden rondom de thermale bronnen van Csokonyavisonta en Nagyatád hebben al vaak geholpen en zijn zeker een bezoek waard.

De Dravalaagte

De  Een natuurlijke rivier oevers langs de rivier Drava zijn bedekt met wijde verdronken bossen. Het Somogyse gedeelte van de rivier is een van de wijnige bewaarde rivierlandschappen met ongereepte natuur in Europa. De rivier meandert ongehinderd door de grensregio naar Kroatië. Ook vandaag zoekt hij zelfstandig in alle natuurlijkheid voortdurend een nieuwe bedding, bochten worden doorgespoeld, dode armen verzanden en in nieuwe bochten zoekt de Drava een nieuwe weg naar de Donau. Omdat de rivier ooit werd gebruikt om de grens naar het toenmalig bij Hongarije behorende koninkrijk Kroatië vast te leggen kan men vandaag aan de duidelijk van de grenslijn naar de moderne Vrij levende runderen republiek Kroatië afwijkende rivierloop de onbeteugelde macht van de natuur aflezen. Flora en fauna langs de Drava zijn evengoed eenmalig en veelvoudig als de grillen van de rivier. Naast de voor Hongarije typische rijkdom aan vissen en gangbare wildsoorten, zoals bij voorbeeld rood wild vindt u hier een grote variatie van vlinders, zelf de Kleine Plevier en zeearend zijn hier thuis. De grensstad Barcs heeft naast een modern en vriendelijk stadscentrum een kalsteel van de graven van Széchenyi en het bezienswaardige Drava museum met onder meer een etnografische verzameling, die het mengsel van volkeren van het Somogy verduidelijkt.  

Boronka

Water domineert in de Boronka Het westen van Somogy is naast de smalle streep langs het Balatonmeer de enige streek die niet door het typische heuvellandschap wordt gedomineerd. Deze vlakke, zandige, maar ook uitermate vochtige regio is  In de Boronka de Boronka. Het hart van de streek is een veelvoudige, maar ook meest ongerepte beschermden natuurgebieden van Somogy. Naast de voor Hongarije zo typische witte ooievaren bevindt zich hier ook nog een populatie van de buitengewoon zeldzame zwarten ooievaren. Nagybajom draagt volledig terecht de titel „Europese Ooievaren Gemeente. Een zwarte ooievaar Vanuit de Ooievaren Gemeente gaat ook weer een smalspoor door het opmerkelijke landschap tot naar Mesztegnyő. Van bijzonder cultuurhistorisch interesse is het klooster van de Franciscanen in Segesd. In het jaar 1241 vluchtte de Hongaarse koning Béla IV voor de tataren westwaarts en bracht enige tijd aan deze plek door voordat hij naar Dalmatië doorreisde. Nadat het Tatarenrijk korte tijd later ineenstortte werd hier een van de meest beduidende vestigingen van Hongarije gesticht. Vandaag is de vestingberg vooral door de barokke nieuwbouw van de kloosterkerk bebouwd.

Buiten Somogy

Het Buiten Koolzaad bedekt zachte heuvels Somogy is het rijk van de heuvels.  Het bevindt zich tussen het Kapos vallei in het Zuiden en het Balatonmeer in het noorden. Het landschap biedt een grote variatie, natuur en landbouw zijn evenredig verdeeld. De dorpjes zijn buitengewoon klein en hebben uitsluitend daar een toeristische karakter waar warme bronnen aan het daglicht treden. Slechts door een heuvelrug van het Balatonmeer gescheiden bevindt zich het thermale bad Csisztapuszta, een plaatsje In het thermale bad van Igal   waar vele van reumatische kwalen gepijnigde medemensen ter versachting van hun pijn opzoeken. Cultuurhistorisch interesseerde komen in Somogyvár  Nationale gedenkplaats in Somogyvár o p hun kosten. Hier zijn de ruines van het 1091 van Sint László, Hongaarse koning, gestichte Benedictijnenklooster. De monarch is hier ter aarde besteld. Tot op de dag van vandaag verkondigen de overblijfselen duidelijk van de macht en de sterkte van het vestingklooster. Sinds 1983 is Somogyvár de derde nationale gedenkplaats van Hongarije. Wie tijdens een bezoek van Somogyvár op zijn kosten is gekomen zou ook de korte weg naar Somogyvámos moeten nemen en de ruďne van de plaatselijke kerk bezoeken. Törökkoppány staat bekend voor zijn filigraan beschilderde paaseieren. Zoals overal in Somogy is hier niet slechts een gedeelte van de volkskunst bewaard gebleven, maar ook tot voleinding gerijpt. In Andocs vinden wij een in rijk barok ingerichte walvaart kerk, diens oorsprong Uitzicht over het Buiten Somogy tot in de 14e eeuw terugrijken.  De bekende plaats Igal, war het thermale bad op dit moment volledig gemoderniseerd word, ligt op een hoogte tussen Balatonmeer en Kaposvár, op de ene kant ingebed in ondoordringbare bossen, op de andere kant valt het terrein door weilanden en velden zachtjes af. Juist de oorspronkelijk bewaarde dorpen in de omgeving van Igal worden langzaam en voorzichtig voor de dorpstoerisme ontsloten. De zachtaardige streek met de vele mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding, zoals wandelen, paardrijden, vissen, mountainbiking of ondertussen ook geleidde  off-road toeren is hierdoor van bijzonder interesse bij de moderne toerist.
       
Hongarije   geschiedenis   beroemde Hongaren   thermale baden
       
Balatonmeer   Baranya  Somogy   Tolna
        
keuken   wijn     
       

 

 

Magyar Kúria Real Estate Limited met kantoor in Várong, in de buurt van het thermaalbad Igal in Hongarije, is niet uitsluitend erkend makelaarskantoor, maar ziet zichzelf vooral ook als servicebedrijf rondom het onderwerp vastgoed, wees het gebruikt of voor het nieuw bouwen van uw woning, op uw eigen bouwgrond of een door ons bemiddeld grondstuk, als vakantiehuis, net zo als voor woondoeleinden. Behalve een huis in de toeristische centra, zoals bij voorbeeld Siófok aan het Balatonmeer kunnen wij u uw eigen boerderij in voor het dorpstoerisme interessante plaatsen aanbieden, net zo als een stadswoning in Kaposvár, Pécs of andere steden. Wij helpen u bij uw kuur of vakantie en ook als u wilt investeren tussen Balaton en Drava, wij werken voor u in de komitaten Somogy, Tolna en Baranya. Voor alle vragen kunt u contact opnemen met onze klantendienst.