Uw erkende vastgoed makelaar en uw partner voor alle werkzaamheden aan uw huis, voor investeringen en vakantie in zuidelijk Transdanubië, de zonnige thermaal- en vakantiestreek van Hongarije
                 
   
   
Klik op een foto om de foto groter te zien
Tolna Tolna is een van de kleinere komitaten in het westen van Hongarije. Daar tegenover staat, dat hier een centrum van de wijnproductie ligt, die rondom de hoofdstad Szekszárd de hoogste concentratie heeft. Al de eerste Hongaarse koningen hebben de eerste beschermende voorschriften voor de wijnen uit deze regio bedacht. Echter pas 1998 werd van Tolna een eigen productieregio. De krachtige rode wijn uit de regio genoot al de voorkeur van de  componisten Schubert en Liszt. Sinds prehistorische tijden leefden mensen in Tolna. Illyrer en Kelten waren hier thuis, Romeinen en Hunnen kwamen door deze streek voordat de Hongaren het land veroverden. De streek was verregaand ontvolkt toen 1696 de Turken van de Oostenrijkers verdreven werden. Voor een nieuwe bevolking haalden de nieuwe heren mensen uit Schwaben, later worden zij in geheel Zuidduitsland. Zo ontstond een grote hoeveelheid van Duitstalige dorpen. Toen een gedeelte van de Duitstalige  Szkelers Knabenkraut bevolking naar de Tweede Wereldoorlog verdreven werden kwamen Skeler uit het voormalig Hongaarse Siebenbürgen en de Bukovina hierheen, die eveneens in hun thuisland niet meer welkom waren. De verscheiden bevolkingsgroepen zijn vandaag een verrijking van het culturele leven. Toeristische lokken Donau en Mecsek gebergte net zo als de thermale badplaatsen. Vele streken van het komitat zijn wegens hun natuurschoonheid een bezoek waard. Verre landschappen zijn beschermde natuurgebieden, orchideeënbos van Bogyiszló en de weilanden van Tolna zijn van buitengewoon mooi en even zeldzaam. In de vochtige weilanden bloeien bij voorbeeld het vleeskleurige orchis, de Addertong, Grote Muggenorchis en het Parnassia. Hiertegen groeit in het gebied tussen Dunaföldvar en Paks de zeekool. In de zwemlanden aan de oevers van de Sió en de Sárviz bloeien de gewone en de gele iris. In de bossen leeft een veelvoudige vogelwereld. Zeearend en zwarte ooievaren zijn hier thuis. Witte ooievaren en reigers zijn vaak te vinden. 's Avonds kan men kerkuil zien, die net zo als vleermuizen de nachthemel bevolken. Allebei leven in kerktorens.

Szekszárd

Varosháza VarosházaSzekszárd is de hoofdstad van het komitat Tolna in het heuvelland van zuidelijk Transdanubië niet ver van de Donau. Het stadbeeld is gekenmerkt door goed gerestaureerde gebouwen. De stadskerk is de grootste kerk met een schip kerkgebouw van het katholieke Middeneuropa. In het Mór Wossinszky Museum Mór Wossinszky Museum is de geschiedenis van de regio met beduidende prehistorische vondsten te zien. Szekszárd is geboortestad van de bekende Hongaarse schrijver Mihály Babits, zijn geboortehuis is een is een herinneringsplaats aan de dichter. Hele andere literaire producten worden daartegenover in het enige Duitstalige theater van Hongarije gepresenteerd. Geliefd zijn verder het Pinksterfestival, het wijnfeest en heet folklorefestival van de Donauregio.

Donau en Gemenc

Die Donau Im Gemenc De DonauIn het GemencHet leven in deze streek biedt vele bijzonderheden, rust en geborgenheid. De regio werd van het massatoerisme tot nu toe niet ontdekt. De inwoners onthalen de reizende met oprechte gastvrijheid. Een beduidend aandeel van de bevolking is van Duitse afkomst en de gehele bevolking doet veel aan de bewaring van oude tradities. De slechts wijnige kilometer van Szekszárd gelegen plaats Sióagárd is bekend voor zijn reeks wijnkelders, de gastvriendelijke wijnboeren en natuurlijk de beroemde vissoep. Aan de oevers van de Donau ligt de vakantieplaats Fadd-Dombori, een paradijs voor watersporters. Romantische landschappen  Ijsvorgel met buit lokken wandelaars, sportvissers werpen hun netten uit, roeiers beleven hun plezier op de Donau en de zijarmen van de grote rivier. Door het gehele jaar heen biedt het landschap steeds nieuwe adembenemende indrukken. Een heel bijzonder natuurschat is echter het Gemenc. De Gemencer bos heeft door zijn eigenheden een bijzonder waarde. Hier kan men behalve zwart en rood wild een rijke vogelwereld zien, onder meer de zwarte ooievaar en de zeearend zijn hier thuis. Het Gemenc kan met een smalspoor bezocht worden. Dieren kan men in gunstige gevallen vanuit een afstand van slechts 5 tot 10 meter bekeken worden. Het treintje pendelt regelmatig tussen Bárányfok en het Donauoever en tussen  Pörböly en Malomtelelő. Maar er zijn ook speciale treinen die naar behoefde worden ingezet.

Paks - Dunaföldvár

De burcht van Dunaföldvár De binnenkant van de Makovecz kerk De van Imre Makovecz ontworpen kerk Met de naam Paks is onlosmakelijk met een smakelijke vissoep verbonden. Deze soep is een traditionele maaltijd van de Donauregio. Het origineel wordt nog steeds over open vuur gekocht, karper, catvis, brassemblei of elft worden hiervoor gebruikt. Over een ding twistten de kokken niet: bij de soep hoort wijn, "als men water bij de soep zou drinken zou de vis kunnen denken dat hij door de hond was gegeten". Bijzondere bezienswaardigheid in Paks is de van Imre Makovecz ontworpen Heilig Geest Kerk en de moderne schilderijen in het stadsmuseum. Imre Makovecz tekende ook de bouwplannen voor het Hongaarse paviljoen op de expo in het Spaanse Sevilla. In Dunaföldvár is de burchtruďne een bijzonder aantrekkelijke plaats, men kan er een collectie over de geschiedenis van de stad bezoeken. Dunaföldvár geherbergd enkele barokke kerken van de 18e eeuw: de parochiekerk, de voormalige Franciscanenkerk en de St. Johannis kerk.  De vogelwereld langs de visvijver dichtbij de stad verwacht natuurvrienden, de oude arm van de Donau is voor vissers een paradijs. Om de vijf jaar wordt het Donaufestival gehouden, dat ook een kermis en parades te water en in de lucht omvat.

Simontornya

De burcht van Simontornya De burcht van Simontornya is centrum van het toerisme in de plaats.  Haar vandaagse vorm kreeg de burcht in de beginnende 16e eeuw. Hierin zijn een historische exhibitie, een gedenkkamer voor de beroemde dichter van de 20e eeuw Gyula Illyés  en een lapidarium te bezichtigen. In Simontornya lokt verder een thermaal bad.

Tamási

In de bossen bij Tamási Hert De plaats ligt 38 km zuidelijk van het Balatonmeer. In het thermale bad ervaren de gasten de weldoende werking van de tussen 35° en 38° C warme thermale wateren. Een badkuur draagt bij ter lindering van ziektes van de gewrichten, het bewegingsapparaat en van gynaecologische kwalen als drinkkuur daartegenover is het waardevol in de cariës profylaxe. Als met van het warme water heeft genoten kan men heerlijke uitstapjes in het wild reservaat van Gyulaj ondernemen (voor een beschrijving zie Gunaras). Op de nationale feestdag in Augustus worden in Tamási internationale ruitersdagen gehouden, die voor iedereen interessante evenementen bevatten.

Dombóvár-Gunaras

Badeplezier Thermaal bad Gunaras Gunaras is bekend voor zijn geneeskundig thermaalwater. Het water mindert ziektes van het bewegingsapparaat en chronische ontstekingen. Als drinkkuur is het geschikt tegen maag-, darm- en galblaas kwalen. Op het gebied van het thermale bad ligt ook de schilderachtige rooi- een visvijver. Het rustige leven in landelijke omgeving draagt zijn steentje bij aan het herstel van de gasten. Toch is Gunaras maar een beetje buiten de kleine stad Dombóvár gelegen. Maar enkele kilometer van Gunaras vandaan ligt het 1357 voor het eerst genoemde dorp Gyulaj. Zijn faam dankt het dorp niet slechts zijn bezienswaardigheden, maar ook zijn wildreservaat. Het reservaat is 7.800 hectare groot en bestaat vrijwel uitsluitend uit bossen. Wandelend, met de fiets of ook met paarden kan men de levensruimte vaam het damwild ontdekken.

Mecsek

In de natuur bij Varalja Gelieft doel voor uitstapjes in het Tolnaer gedeelte van het Mecsek gebergte is Varalja. Van hier uit leiden schitterende wandelwegen in het beschermde natuurgebied van het oostelijke Mecsek gebergte. 594 m hoog ligt de top van de Dobogó, gelijktijdig de hoogste punt van Tolna. In het noordelijkste stukje van her Mecsek vinden wij het Puchner kasteel van Bikal, ingebed in het heerlijke landschap, ver weg van alle steden en hoofdwegen. Het kasteel uit het jaar 1840 doet vandaag dienst als exclusief hotel. In het park wachten een thermaal bad, een badhuis en meerdere tennisbanen op de gasten.

Informatie over het resterende - in de Baranya gelegen - gedeelte van het middengebergte vindt u hier.
       
Hongarije   geschiedenis   beroemde Hongaren   thermale baden
       
Balatonmeer   Baranya  Somogy   Tolna
        
keuken   wijn     
       

 

 

Magyar Kúria Real Estate Limited met kantoor in Várong, in de buurt van het thermaalbad Igal in Hongarije, is niet uitsluitend erkend makelaarskantoor, maar ziet zichzelf vooral ook als servicebedrijf rondom het onderwerp vastgoed, wees het gebruikt of voor het nieuw bouwen van uw woning, op uw eigen bouwgrond of een door ons bemiddeld grondstuk, als vakantiehuis, net zo als voor woondoeleinden. Behalve een huis in de toeristische centra, zoals bij voorbeeld Siófok aan het Balatonmeer kunnen wij u uw eigen boerderij in voor het dorpstoerisme interessante plaatsen aanbieden, net zo als een stadswoning in Kaposvár, Pécs of andere steden. Wij helpen u bij uw kuur of vakantie en ook als u wilt investeren tussen Balaton en Drava, wij werken voor u in de komitaten Somogy, Tolna en Baranya. Voor alle vragen kunt u contact opnemen met onze klantendienst.