Uw erkende vastgoed makelaar en uw partner voor alle werkzaamheden aan uw huis, voor investeringen en vakantie in zuidelijk Transdanubië, de zonnige thermaal- en vakantiestreek van Hongarije
                 
   
   
Klik op een foto om de foto groter te zien

Geografie
 
Hongarije in Europa In het midden van Europa ligt de relatief kleine staat. 93.030 km˛ of een procent van het Europese landoppervlak worden van hem bedekt. Gelegen in het Karpaten bassin wordt het land omgeven van de Alpen in het westen, de Donau en de Karpaten in het noorden en de Drava in het zuidwesten. In het oosten en zuidoosten volgt de grens geen duidelijke topografische gegevens. Vanuit het noorden met de klok mee zijn Slowakije, Ukraine, Roemenie, Servië en Montenegro (het voormalige Joegoslavië), Kroatië, Slovenië en Oostenrijk de aangrenzende staten. Ongeveer een kwart van het land is heuvelachtig of bedekt met middelgebergten, de rest van het land is vlak. De kleine en grote Hongaarse laagvlakte (Alföld) liggen resp. aan de Oostenrijkse grens en in het weidse land ten oosten van de Donau. Niet ver van Szeged vinden wij met 78 meter de laagste punt, in het gebergige noorden is de Kékes met 1014 meter de hoogste top van het land. De in het Hongaarse noorden gelegen gebergtes Mátra en Bükk zijn al onderdeel van de Karpaten. Transdanubië - het land in het westen van de Donau - is overwegend een heuvellandschap, die in het zuiden ook weer in een gebergte uitgroeit. Langs de westerse grens liggen enkele heuvels van de Voralpen in het land.
 
Klimaat
 
Hongarije heeft een overwegend continentaal klimaat in de gematigde klimaatzone. Warmte en veel zonneschijn en korte, maar pittige winters zijn de regel. Echter door zijn ligging aan de rand van het klimaatgebied zijn vooral in het westen van het land ook gedeeltelijk oceanische en subtropische invloeden te voelen.

Gemiddelde Extrema
Jaartemperatuur 9,7° C  
Temperatuur Januari -2,1° -30° C
Temperatuur Juli 20,0° 38° C
 
Neerslag laagvlakte 470 - 550 mm
Neerslag noordelijke gebergtes 700 - 800 mm
 
Zonuren per jaar 1.700 h - 2.200 h
 
Flora en Fauna
 
Ongeveer 18 procent van het land is bebost. De bos bestaat vooral van eiken, lindebomen, beuken en andere loofbomen. In de beschermde gebieden leven hazen, vossen, rood wild, en wilde varkens in grote getallen. In de plassengebieden zijn eenden, reigers, kraanvogels en ooievaren thuis. Verder is het veelal steppeachtige Alföld een refugium voor trekvogels.
 
Taal

Het Hongaars is een Fins-Oegrische taal, die in Latijnse letters wordt geschreven. Er zijn tal van woorden vanuit het Turks, Duits, Frans, Latijn en verscheidene Slavische talen ontleend. Officiële taal is Hongaars. Vele Hongaren spreken daarnaast ook Duits, steeds meer ook Engels. Vele Hongaren hebben ook Russisch geleerd, ook al gebruiken ze deze taal liever niet.

Geld, Economie en toerisme

Hongaars geld (1,000 en 10,000 Forint) De Hongaarse munt is het Forint. Vroeger werd een Forint onderverdeeld in 100 Filler, maar deze zijn afgeschaft, net zo als inmiddels de munten met een waarde van 1 en 2 Forint. 1.000 Forint zijn volgens de actuele wisselkoers €. Hier vindt u de calculator voor deEuro. Er zijn munten van 5,  10,  20,  50 en 100 Forint en bankbiljetten ter waarde van 200,  500,  1.000,  2.000,  5.000,  10.000 en ondertussen ook 20.000 Forint. De Euro zal ooit ook in het betaalmiddel worden, maar zeker niet voor 2010. In de meeste winkels kan uitsluitend contant betaald worden, grote winkelketens en de meeste pompstations accepteren creditcards men kan dan geregeld met internationale kaarten ook pinnen. Geldautomaten vindt u in de steden en sommige grotere dorpen, hier krijgt men trouwend de beste wisselkoersen! Creditcards worden van geldautomaten vaak niet geaccepteerd. Travellercheques worden door banken verzilverd. Zorg voor voldoende contante middelen, vreemde muntsoorten worden slechts zeer beperkt geaccepteerd, in de toeristische centra vaker dan in de andere streken. Let bij banken en wisselkantoren altijd op koers en commissie, het wordt wel eens met gratis geldwissel reclame gemaakt en dan kan het gebeuren dat alleen het inwisselen van Forint in vreemde munt gratis is, maar niet andersom!
 
De Hongaarse volkseconomie kan ongeacht de negatieve berichtgeving en verwachting op een succesvol jaar terugkijken. De economische groei van bijna 4% toont de groote dynamiek en overtreft het gemiddelde in de Europese Unie. De economische groei werd begeleid van een positieve ontwikkeling van het economische evenwicht, terwijl gelijktijdig de werkeloosheid afgenomen heeft. Informatie over investeren in Hongarije hebben wij hier voor u samengesteld:
             
investeringskimaat   investerings objecten  
 
 
Belangrijk voor de Hongaarse economie is het toerisme. Deze concentreert zich vooral op het Balatonmeer en Budapest. Tevens hebben de vele thermale badplaatsen wegens hun geneeskrachtige wateren een bijzondere aantrekkingskracht op zieken, maar ook mensen op zoek naar wellness en ontspanning. Maar in de afgelopen peroide werden ook de schilderachtigen dorpjes en rustgevende landschappen door de vakantieganger ontdekt. Wie zijn eigen virtuele ontdekkingsreis starten wil vindt hier zijn weg:
             
Balatonmeer thermale badplaatsen Baranya Somogy
 
Tolna


 
Bevolking
 
Zangvereniging van de Duitse minderheid in Tolna Vandaag heeft Hongarije 10.222.529 inwoners (gebaseerd op de telling van 1999). Het vandaagse Hongarije kan zijn vele nationale minderheden ten spijt als een eentalige staat worden aangeduid. Op de ene kant bekennen zich vele leden van een minderheid tot Hongaars als moedertaal en gebruiken daarnaast hun eigen taal en cultuur, op de andere kant werd Hongarije door het verdrag van Trianon, dat de eerste wereldoorlog voor Hongarije beëindigde, ver achter de oorspronkelijke grenzen op een derde van het oorspronkelijke territorium terug gebracht. Alle meertalige gebieden werden aan de buurlanden gegeven. Men gaat daarvan uit dat 5 Miljoen Hongaren buiten Hongarije leven, dat is de helft van de binnen Hongarije levenden mensen. De grootste minderheid zijn de Roma, die maar geen erkende eigen taal bezitten. De bronnen geven geen duidelijk beeld over de aantallen, 150.000 zijn even mogelijk als een miljoen. De tweede minderheid met immers nog meer dan 200.000 mensen zijn de Duitsers, maar ook van hen geven maar net onder de 40.000 Duits als voornamelijk gebruikte taal aan. Verder zijn er Slowaken en Kroaten, allebei goed voor zo´n honderdduizend man en enkele tienduizend Roemenen. Polen, Grieken, Armeniër, Bulgaren, Ruthenen en Ukrainers zijn allemaal - vaak zelf duidelijk - onder een promille van de bevolking.
 
De minderheden genieten de bescherming van diverse wetten en de grondwet. Om deze rechten de waarborgen werd 1990 het Ambt voor Nationale Minderheden gesticht. Het aanbod resulteert in een veelvoudig cultureel leven met veel afwisseling. Over het algemeen functioneert de minderhedenpolitiek in de praktijk best goed. Echter met de Roma heeft het land zijn problemen. Maatschappelijk aan de rand gedrukt - in vele gemeentes en steden letterlijk in eigen nederzettingen aan de rand gehouden - is het niet verrassend dat deze een parallelcultuur ontwikkelen. Afbouw van de vooroordelen op beide kanten en aanbod en wil tot integratie zijn hier noodzakelijk.
 
Staatsvorm
 
Het hongaarse parlement Hongarije heft in de afgelopen twee decennia zijn staatsrechtelijk gezicht drastisch veranderd. De volksrepubliek bestaat niet meer, vandaag is Hongarije een staat met een meerpartijenstelsel en een democratisch gelegitimeerde regering. Van 1990 tot en met 2002 veranderden met een mooie regelmatigheid n.a.v. de verkiezingen aan het einde van de vierjarige zittingsperiode de meerderheden in het eenkamerparlement en daarmee dan ook de regering. De Hongaren maken gebruik van de faciliteiten van de democratie. Pas 2006 werd voor het eerst de sociaal-liberale regering herkozen. Met de verkiezingen van 2010 kwam de rechts-populistische Bond van Jonge Democraten (FIDESZ) aan de macht.
 
Onafhankelijk van de conservatief of sociaal-democratisch geleidde regeringen heeft de politiek een lijn uitgezet: Hongarije werd door de verandering van ontelbare voorschriften een democratische rechtstaat met sociale markteconomie, terwijl de westerling de sociale komponent als zwak betracht. Inmiddels is Hongarije sinds jaren lid van de NAVO en werd op 1 mei 2004 in de Europese Unie opgenomen.
 
President János Áder Minister-president Viktor Orbán De republiek wordt door een president vooraan gestaan, die voor vijf jaar van het parlement in een geheime verkiezing wordt bestemd. Om verkozen te worden moeten tweederde van de afgevaardigden voor een kandidaat stemmen, zo wordt een brede maatschappelijke steun verwacht. 2012 werd János Áder opvolger van is Pál Schmitt, die na een affaire om een afgeschreven proefschrift afgetreden was, president van de republiek. De president benoemt de ministers en heeft het recht op voorstel van een minister-president, waarover dan het parlement gaat stemmen. Deze is dan de chef van de executieve macht. Zijn verkiezing is gelijktijdig ook de aanname van zijn regeringsprogramma. Naar de aardverschuiving tijdens de verkiezingen van april 2010 werd de rechtspopulist Viktor Orbán opnieuw premierminister, acht jaar nadat hij van de kiezers uit juist dit ambt gejaagd werd. Tijdens zijn eerste ambtsperiode verviel Hongarije van een leidend reformland tot het zorgenkindje in centraal Europa. Al in de eerste weken van zijn tweede regeringsperiode tekende zich een breuk met het Internationale Monetaire Fonds en Europese instanties af.
       
Hongarije   geschiedenis   beroemde Hongaren   thermale baden
       
Balatonmeer   Baranya  Somogy   Tolna
        
keuken   wijn     
       

 

 

Magyar Kúria Real Estate Limited met kantoor in Várong, in de buurt van het thermaalbad Igal in Hongarije, is niet uitsluitend erkend makelaarskantoor, maar ziet zichzelf vooral ook als servicebedrijf rondom het onderwerp vastgoed, wees het gebruikt of voor het nieuw bouwen van uw woning, op uw eigen bouwgrond of een door ons bemiddeld grondstuk, als vakantiehuis, net zo als voor woondoeleinden. Behalve een huis in de toeristische centra, zoals bij voorbeeld Siófok aan het Balatonmeer kunnen wij u uw eigen boerderij in voor het dorpstoerisme interessante plaatsen aanbieden, net zo als een stadswoning in Kaposvár, Pécs of andere steden. Wij helpen u bij uw kuur of vakantie en ook als u wilt investeren tussen Balaton en Drava, wij werken voor u in de komitaten Somogy, Tolna en Baranya. Voor alle vragen kunt u contact opnemen met onze klantendienst.